Finansal kriz, konut sektöründeki erime, rekor bütçe açığı ve durgunluk... Demokrat Barack Obama ABD"nin 1929"dan beri yaşanan en derin bir krizi yönetmek üzere seçildi. Ekonomi politikaları “popülist kapitalizm” olarak nitelendiriliyor ve Obama krizi, halkı vergi indirimleriyle destekleyip finansal kuralları sıkılaştırarak çözmeyi planlıyor

ABD halkının, 1929 buhranından beri yaşadığı en büyük krizi yönetmesi için seçtiği Demokrat Barack Obama"nın ekonomi programının özünü, vergilerin artırılması, ticaret ve düzenlemelerde daha katı bir çizgi izlenmesi oluşturuyor. Yapılan bir ankete göre önceki gün sandığa giden 10 Amerikalı seçmenin 6"sının en büyük endişesi ekonomik kriz. Bu ortamda başkanlık koltuğuna oturan Obama, finansal kriz, konut sektöründeki erime ve Wall Street"teki kaosun yanı sıra, yüksek sağlık harcamaları ve enerjide dışa bağımlılık gibi daha uzun vadeli sorunları da ele almak zorunda. Analistler, Obama"nın üstesinden gelmesi gereken en büyük zorluğun, derin ve uzun olması beklenen bir ekonomik durgunluk dönemi olduğuna dikkat çekiyor. İşte Obama"nın “popülist kapitalizm” olarak nitelendirilen ekonomi politikalarının temel noktaları:

Vergi indirimleri geliyor

Obama durgunluğun etkilerini azaltmak için özellikle orta sınıftan alınan vergileri düşürmeyi planlıyor. Buna göre, yıllık geliri 200 bin doların altında olan Amerikalılara vergi indirimi gelecek. Yıllık geliri 200 bin doların üzerinde olan mükellefler için uygulanan verginin oranı ise artırılacak.

2 milyon kişiye istihdam

Obama, köprü ve otoyolları tamir etmek ve diğer altyapı harcamaları için 10 yılda 60 milyar dolarlık yatırım yapmayı planlıyor. Bu yatırımın 2 milyon kişilik bir istihdam yaratacağını söyleyen Obama, finansmanın ise halen Irak Savaşı için harcanan paradan sağlanacağını belirtiyor.

Ev sahipleri için fon

Subprime mortgage sektöründe güvenilirliğin artırılmasını hedefleyen yeni başkan Barack Obama, konut sahiplerinin mortgage"tan çıkarak evlerini kaybetmelerini engelleyecek bir fon kurmayı planlıyor.

Obama ayrıca, mortgage sağlayan şirketlerin iflas etmesini engelleyecek bir sistem vaat ediyor.

Sağlık ucuzlayacak

Obama"nın ekonomi programının ana noktalarından biri de sağlık hizmetlerinin ucuzlatılması. Çalışanlarını bireysel emekliliğe dahil eden küçük işletmelere vergi indirimi de planlanıyor.

Greenspan"ın izlerini silecek

“Böyle bir zamanda, harcamalarda artış, kötü dizayn edilmiş vergi indirimleri veya eski FED Başkanı Alan Greenspan"ın bile şimdi bir hata olduğunu düşündüğü regülasyon eksikliğini dört yıl daha kaldıramayız.” Obama"nın Wall Street Journal"da yer alan bu sözleri, mortgage kredisi ile ev alan halkı koruyacağını ve ABD finans piyasalarını yeni düzenlemelerle daha sıkı hale getireceğini açıkça ortaya koyuyor.



Şimdi elinde patlamaya hazır bir bomba var

Dün Obama"nın zaferinin ardından yapılan bir açıklamada ABD"de Ekim"de işgücündeki azalma beklentinin çok üzerinde 157 bin olarak açıklandı.

Wall Street"teki birçok şirketin projeksiyonuna göre bu yıl ABD"nin bütçe açığı 988 milyar doları aşacak. Bu, rekor rakamın iki katından bile fazla.

Gayrimenkul, otomotiv, perakende gibi pek çok sektör felaketin eşiğinde. Bu yılın üçüncü çeyreğinde ABD ekonomisi yüzde 0.3 oranında küçüldü.

175 milyon dolarlık Obama paketi geliyor

Küresel kredi krizinin ardından ABD ekonomisinin durgunluk sürecine girmesi yeni başkanı ikinci bir ekonomik canlandırma paketine sıcak bakmaya itti. Bu doğrultuda Barack Obama"nın, 175 milyar dolarlık bir destek paketinin çıkarılmasından yana olduğu belirtiliyor.

Yenilenebilir enerji için 150 milyar $

Önümüzdeki 10 yıl içinde yenilenebilir enerjiye 150 milyar dolarlık yatırım öngören yeni başkan Obama ülkenin elektrik talebini 2020"ye kadar yüzde 15 azaltmayı planlıyor. Obama 2050"ye kadar karbon emisyonunu yüzde 80"in altına çekmeyi ve 2013"e kadar ABD"nin kullandığı enerjinin 10"da birinin yenilenebilir enerjiden gelmesini hedefliyor.

TÜRK İŞ DÜNYASI SEÇİM SONUCUNDAN MEMNUN

TÜRK Amerikan İş Konseyi (TAİK) Başkanı Haluk Dinçer, Obama"nın seçimi kazanmasının, ABD"nin en zor günlerinde bile kendisini yenileyebildiğinin ispatı için bir fırsat olduğunu belirtti. Dinçer, ABD"nin değişim yönünde oy kullandığını, küllerinden yeniden doğarak “önce insan” dediğini söyledi. Haluk Dinçer, sonuçların, son 8 yılda yönetimin “oldukça hatalı” politikalarından dolayı çok olumsuz hale gelen imajını düzelteceğini vurguladı.

Bu demokrasi kültürü Türkiye"ye örnek olmalı

TÜSİAD, ABD başkanlık seçimi sürecinde sergilenen demokrasi kültürünün Türkiye"ye örnek olmasını istedi. ABD"nin 1929 kriz dönemini andıran mevcut ortamında Barack Hussein Obama"yı seçtiği belirtilen açıklamada, “Beyaz bir anne ve siyah bir babanın oğlu olan Obama"nın ABD Başkanı seçilmesi, ABD toplumunda kök salan hoşgörü ve uzlaşma kültürünün de çok iyi bir örneği niteliğindedir” denildi.

Krizin çözümünde ilerleme yaşanır

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) International Başkanı Aldo Kaslowski, Obama"nın seçimi kazanması ile finansal kriz için “doğru” ve “yerinde” birinin seçildiğini belirtti. Seçimin, “ABD"lilerin değişim kararının” belirtisi olduğunu vurgulayan Kaslowski, “Obama konuya çok daha vakıf olduğu için ekonomik krizin çözümünde ilerleme kaydedilecektir” dedi. Kaslowski, iki ülke arasındaki ilişkilerin daha da gelişeceğini söyledi.
VATAN