Bursa Emniyet Müdürlüğü, vatandaşları bayram alışverişi yaptıkları sırada elleri kolları poşetlerle doluyken para alışveriş yapmamaları, sahte para aldıklarını anladıkları an polise ihbarda bulunmaları çağrısında bulundu. Ramazan ayının gelmesi ile birlikte vatandaşları hırsızlık, yankesicilik ve dolandırıcılık olaylarına karşı da uyaran Bursa Emniyet Müdürlüğü, hırsızların iftar ve teravih namazı telaşından yararlanarak, dolandırıcıların da hayır yapma bahanesiyle kandırarak vatandaşların para ya da değerli eşyalarını çalabileceklerine işaret etti. Polis, vatandaşların iftar alışverişi sırasında, iftar için eve dönüşlerde binmiş oldukları toplu taşıma araçlarında ve özellikle minibüslerde yankesicilik olaylarına karşı dikkatli olmalarını tavsiye etti.
 
Ramazan sebebiyle çarşı pazarlardeki hareketliğe dikkat çeken Bursa Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şubesi yetkilileri, alışveriş merkezi ve çarşı pazarlarda güvenlik tedbirlerinin arttığına dikkat çekti. Ramazan alışverişinde özellikle sahte paraya karşı dikkatli olunmasının istenildiği açıklamada, sahte paranın nasıl ayırt edileceği konusuna da değinildi. Açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Sahte para olaylarına bayram alışverişi yapılan mekanlarda sıkça rastlanıyor, çünkü paralar bu tür yerlerde süratle el değiştirdiğinden paranın nerden geldiği konusunda bir fikrimiz olmuyor. Banknotlar üzerlerindeki kabartma baskılarına dikkat etmek lazım. Kaliteli para kağıttan olmaz. Kumaş liflerinden oluşur. Birbirine sürtüldüğünde kendine has kaba bir sesi vardır. Kağıt sesi gibi değildir. Her banknotun arka yüzünde kesik gümüş renkli emniyet şeridi bulunur. Bu şerit her iki taraftan okunabilen TCMB yazısını oluşturur. Ayrıca banknot göz hizasına getirilip farklı açılardan bakıldığında TC ibaresi ile ay yıldız ya da Türkiye haritası gibi gizli resimler belirir. Kalpazanlar banknotların bu özelliğini kolaylıkla taklit edemezler. Özellikle para alışverişlerinde 50’lik ve 100'lük banknotları alırken bu özelliklerine dikkat edilmeli”.
 
"BEBEK ARABASINA ÇANTA ASMAYIN"
 
Bursa Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şubesi yetkilileri, kadınların alışveriş sırasında bebek arabalarının kenarlarına çanta asmamaları ve kabinlerde kıyafet denerken çantalarını kabine asmamaları gerektiğine vurgu yaptı. Alışveriş yaparken kendinden geçen bayanları daha dikkatli olmaları hususunda uyaran yetkililer, bebekli bayanların alışveriş sırasında bebek arabasının içerisine ya da kollarına çantalarını asıp alışveriş ile ilgilendiklerini sonra da çantalarını bulamadıklarına dikkat çekti. Yetkililer, "Bebek arabasıyla birlikte alışveriş merkezine gidiyoruz. Ancak içerisinde değerli eşyalarımızın bulunduğu çantalarımızı arabaya asıyoruz. Kalabalık mekanlarda hırsızın bu çantayı alması 2 saniye, gözden kaybolması da 10 saniye sürüyor. Bayanlar özellikle kıyafet denerken çantalarını kabine asıyor ya da bırakıyor. Bayanlar çantalarını kabine asmak yerine birlikte alışverişe çıktıkları kişilere emanet etsinler. Gençler sırt çantalarında değerli eşya taşımasınlar, bayanlar çantaları görebilecekleri şekilde kollarının arasına alıp taşısınlar" diye konuştu.