Beklenmedik bir yanıt aldı: Protokolün yenilenmesine gerek yok.
 
Polis, Radyo ve Televizyon Üsk Kurulu (RTÜK) ve İçişleri Bakanlığı arasında ilki 1998'de imzalanan protokol ile Kurul'un uygun gördüğü yerlerde yayınları takip ediyordu. Polis, özellikle aşırı dinci ve bölücü yayınları kayıt altına alarak işlem yapıyordu.
 
Geçen marttta kabul edilen yeni RTÜK Yasası'yla tüm yayınların izlenmesi ve kayıt altına alınması Kurul'a bırakılınca İçişleri Bakanlığı harekete geçti. Yeni bir protokol yapmak istedi ancak bakanlığın talebi, RTÜK tarafından resmi bir yazıyla rededildi. Kurul yetkilileri gerekçeyi AKŞAM'a açıkladı: Polisin izleme işine son verildi çünkü SKAAS sayesinde tüm yayınları artık kendimiz merkezden izleyebiliyoruz.
 
PROTOKOL GEREKMEZ
RTÜK'ün ret yanıtı üzerine 'Bakan adına' Müsteşar Yardımcısı Mustafa Demirer, 81 ilin valisine durumu bir yazıyla bildirdi.
 
7 Temmuz 2011 tarihli yazı özetle şöyle: Ülke genelinde, radyo ve televizyon yayınlarının izlenmesi amacıyla valiliklere gönderilen genelgeyle izleme birimlerimiz faaliyete geçirilmiş, RTÜK ile Bakanlığımız arasında önce 1998 tarihinde, bilahare eski RTÜK Kanunu'na eklenen 'Üst Kurul'un uygun göreceği yerlerdeki yerel ve bölgesel yayınların izlenmesi ve kayda alınması İçişleri Bakanlığı'nın görevlendireceği birimlere devredilebilir' hükmüne istinaden 4 Ekim 2006 tarihinde protokol yapılmıştır.
 
Ancak 3 Mart 2011'de yürürlüğe giren yeni RTÜK Kanunu'nda izleme faaliyetlerinin Bakanlığımızca yürütülmesine ilişkin herhangi bir hüküm bulunmamaktadır.
 
Konuyla ilgili olarak RTÜK'ten gerekli düzenlemelerin yapılarak sonucundan Bakanlığımız'a bilgi verilmesi talep edilmiş, alınan cevapta 'Yeni bir protokol imzalanmasına gerek olmadığı' belirtilmiştir.'
 
akşam