İstanbul Mali Polisi tarafından düzenlenen operasyonda paradan vizeye kadar her türlü belgenin sahtesini düzenleyip piyasaya sürdüğü tespit edilen 12 kişi gözaltına alındı. Şüphelilerin evlerinde yapılan aramada kendilerini yakalayan Mali Suçlar Şube Müdürlüğü kurumu ve eski müdürü adına düzenlenmiş sahte arama kararının da bulunduğu çok sayıda sahte belge ele geçirildi.
 
Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, kendilerine gelen bir bilgi üzerine sahte belge düzenleyen bir şebekeyi 3 ay önce takibe aldı. Fiziki ve teknik takibin ardından 13 Eylül 2011 günü Fatih ve Eyüp'te tespit edilen 16 ayrı adrese eş zamanlı operasyon düzenlendi. Baskında elebaşılığını A.K'nın yaptığı 12 kişilik şebeke çökertildi.
 
Ev ve ofis olarak kullanılan adreslerde yapılan aramalarda üzerinde 8 adet Benjamin Franklin'in kabartması basılı olan 1000 adet kağıt, Romanya'ya ait olduğu belirtilen belgeler, 19 adet değişik kurum ve kuruluşlara ait mühür, 25 adet kaşe, 790 adet tanzim edilmemiş nüfus cüzdanı, 610 adet tanzim edilmemiş sürücü belgesi, 307 adet tanzim edilmemiş ustalık belgesi, 306 adet tanzim edilmemiş kalfalık belgesi, 225 adet Anadolu Üniversitesi Rektörlüğü hologramı, 224 adet boş Anadolu Üniversitesi diploması, 103 adet tanzim edilmemiş motorlu araç trafik belgesi, 100 adet Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi yaldızı, 100 adet tanzim edilmemiş lise diploması, 87 adet tanzim edilmemiş Fırat Üniversietsi diploması, 26 adet takdir, 5 adet teşekkür belgesi, 15 adet pasaport, 9 adet İstanbul Büyükşehir bandrolü ve değişik kişiler adına çok sayıda nüfus cüzdanı, sürücü belgesi fotokopisi ele geçirildi.
 
MALİ ŞUBE'NİN SAHTE ARAMA KARARI 
 
Ele geçirilen belgeler arasında en çok dikkat çeken ise operasyonu yapan Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü'nün adına düzenlenmiş sahte arama kararı belgesiydi. "Türkiye Cumhuriyeti İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı" başlıklı arama kararının altında Mali Suçlar Şube Müdürlüğü mührü, Servet Karlıdağ isimli özel yetkili savcı imzası ve Mali Suçlarla Mücadele Şubesinin eski müdürü Hamza Tosun'un imzası bulunuyor. Yetkililer, sahte evraktaki şube adının yanlış yazıldığını Mücadele kelimesinin eksik yazıldığını belirtti.
 
Şebekenin istenilen belgeyi 500 TL ile 1000 TL arasında değişen ücretle sattığı belirtildi. Yetkililer, basılıp piyasaya sürülmeden ele geçirilen 1000 adet Benjamin Franklin kabartması basılı sahte kağıtların değerinin 800 bin Dolar olduğunu belirtti.
 
Emniyette işlemleri tamamlandıktan sonra adliyeye sevk edilen 12 zanlıdan 9'u tutuklanarak cezaevine gönderildi.
 
DHA