Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından kullanımına başlanacak yeni nesil metal "teleskopik" coplar, İstanbul'da basına tanıtıldı. Emniyet Genel Müdürlüğü Asayiş Daire Başkan Yardımcısı Ercan Taştekin'in katıldığı toplantıda cop kullanımı konusunda yeni eğitilen polisler, hünerlerini sergiledi.
Emniyet Genel Müdürlüğü'nün vatandaşların can güvenliğini sağlamak amacıyla personel eğitimi ve teçhizat gelişimi çalışmalarına devam ettiğini belirten Ercan Taştekin, bu bağlamda yeni alınan copların kullanımı ile ilgili 25 yetiştirici personelin eğitildiğini söyledi.
Açılır copun özelliklerinde bahseden Taştekin, "Açılır copun özelliği ses efekti ve görüntüsüyle saldırganı caydırması, taşınabilir ve kolay ulaşılabilir olması, sorun ortadan kalktıktan sonra kapatılmak suretiyle tahrik unsurunun önüne geçilmesidir. İlk etapta yaklaşık 6 bin adet alıp dağıtılacak ve mutlak suretle uluslar arası eğitimin gerekliliklerini öğretmiş olduğumuz personel tarafından kullanılacak. Avrupa Birliği ülkelerinin tamamında ve ABD dahil olmak üzere 118 ülkede kullanılan bu cop ülkemizde de polisimiz tarafından etkin şekilde kullanılacaktır. Biz öncelikle bunun eğiticilerini yetiştiriyoruz daha sonra da bu eğiticiler bunu kullanacak personelimize eğitim verecek" dedi.
Copların asayiş ekiplerine verileceğini ifade eden Taştekin, yeni copların kesici ve delici aletle kendisine ve çevresindeki insanların hayatına kasteden zarar veren saldırganların etkisiz hale getirilmesinde önemli katkı sağlayacağını vurguladı.
Yeni copların daha sert müdahaleleri de beraberinde getireceği yönündeki eleştirileri de değerlendiren Taştekin, "İnsanlarımızın can güvenliğini sağlarken teşkilatımızın fiziksel modernizasyonu da son derece önemli. O nedenle dengeli orantılı güç kullanımı ve polisin profesyonelce görevini yerine getirmesi amacıyla bu açılır cop kullanılacak. Polisin asli amacı kesinlikle birinin canına zarar vermek değildir, tam tersine en az zararla hiç zarar vermeden bu copun kullanılmasıdır" ifadelerini kullandı.
Teleskopik coplar kolluk kuvvetleri için taktik açıdan en gelişmiş darbe silahı olarak biliniyor. En seçkin federal timler tarafından kullanılan copların kırılması imkansız. Kapalı uzunluğu 20 santim olan çelik coplar açıldığında 50 santime kadar ulaşabiliyor. Bu özelliği ile dünyada birçok polis teşkilatınca tercih ediliyor.