Rehberlik ve Psikolojik Danışma Büro Amirlikleri koordinesinde şark tayini çıkan polisler telefonla aranarak atandıkları il hakkında bilgilendirilecek. Psikolojik destek ile personelin yeni atandığı yerle ilgili endişelerinin giderilmesi ve yeni birimine daha kolay uyum sağlaması öngörülüyor.

ÜZÜCÜ HADİSE YAŞANMASIN

Emniyet Genel Müdürlüğü, Diyarbakır, Van, Hakkari, Şırnak, Tunceli, Batman, Ağrı, Mardin, Siirt, Bingöl, Bitlis, Muş, Iğdır, Ardahan gibi ikinci bölge Emniyet Müdürlükleri'ne "özel" bir genelge gönderdi.

Genel Müdür Yardımcısı Feridun Taşçı'nın imzasını taşıyan genelgede 2012 yılı genel atama işlemlerinin tamamlandığına dikkat çekilerek, "Geçmiş yıllarda yaşanan üzücü olayların bu atama döneminde yaşanmaması için önceki tedbirlere ilave olarak personelimizin atandıkları yer konusunda bilgilendirilebilmesine gerek duyulmuştur" denildi.

İL HAKKINDA BİLGİLENDİRME

İkinci bölge il/birim personel şube müdürlükleri ile Rehberlik ve Psikolojik Danışma Büro Amirliklerinin koordineli bir şekilde il birimlerine tayini çıkan personeli telefonla bizzat aramasını isteyen Taşçı, şunları söyledi: "İnsan doğası gereği yaşayacağı olaylar ve karşılaşacağı durumlarda tahmin edilebilirlik arama eğilimindedir. Böylece daha önceden karşılaşmadığı, bilinmedik, alışılmadık olay ve durumlara karşı hazırlıklı olmakta, kolay uyum sağlamakta ve stres faktörlerinin etkisini azaltarak, durumların ve olayların olumsuz psikolojik etkileriyle baş edebilmektedir.

İkinci bölge illerine tayin edilen personelin kurumsal e-posta adreslerine bilgi notu, broşür, doküman gönderilmesi vb. yöntemlerle bilgilendirilmeleri gerekmektedir. Bilgilendirme yapılırken personele atandıkları ilin ulaşım bilgileri, lojman ve ikamet durumu, geçici konaklanabilecek yerler vb. hususlara yer verilecektir.

Bu çalışmaların personelin yeni atandığı yerle ilgili endişelerinin giderilmesine ve yeni birimine daha kolay uyum sağlamasına yardımcı olacağı değerlendirilmektedir."

10 BİN POLİS TAYİN OLDU

2012 yılı atamalarında Ankara, İstanbul, İzmir, Antalya, Mersin, Edirne, Konya, Eskişehir, Muğla, Denizli vb. batı illerinden "ikinci bölge" diye tabir edilen doğu-güneydoğu illerine çeşitli rütbelerde 10 bin polis tayin edildi. Polisler 1 Temmuz'da yeni atandıkları illerde göreve başlayacak. 9 bin 600 personel ise şark hizmetini tamamlayarak batı illerine atandı.

TERCİHLERE ATAMA YAPILDI

Yaz atamalarında ikinci (doğu) hizmet bölgesinden birinci (batı) hizmet bölgesine dönen personelin yüzde 78.46'sı 1. tercihine, yüzde 95.46'sı ilk 3 tercihinden birine, yüzde 99.4'ü ise 7 tercihinden birine atandı.

Birinci bölgeden ikinci hizmet bölgesine giden personelin ise yüzde 51.98'i 1.tercihine, yüzde 76.06'sı ilk 3 tercihinden birine, yüzde 84.48'i de 7 tercihinden birine atandı.

ŞARK SENDROMU

Her atama döneminde metropol kentler başta olmak üzere batı illerinden "terör" eylemlerinin yoğun olduğu Doğu ve Güneydoğu'ya tayin edilen polislerin "şark sendromu"na kapılmaması için özel tedbirler alınıyor.

Geçmiş yıllarda şarka tayin edilen polisler arasında canına kıyan, intihara teşebbüs eden ya da cinnet geçirenler olmuştu. Genel Müdürlük, bu tip hadiselerin bir daha yaşanmaması için personelin büyük bölümünü ilk üç tercihlerine göre tayin etmeye gayret gösterdi.

HABER: KAMİL ELİBOL / BUGÜN GAZETESİ