Özlük hakları için eylem yapan Tekel işçileri, dün polisin sert müdahalesiyle karşılaştı. Eylemci işçilere dün MHP"den 5, CHP"den 15 milletvekili destek verdi. Milletvekilleri, "etten duvar" oluşturup, polisi durdurmaya çalıştı. İşçilere sıkılan tazyikli su ve atılan biber gazı, milletvekillerini de etkiledi.

ÖZELLEŞTİRİLEN veya kapatılan Tekel fabrikalarında çalışanların özlük hakları için yaptığı eylemin üçüncü gününde, Ankara Abdi İpekçi Parkı"nda toplanan işçilere, polis çok sert müdahalede bulundu. İşçilere destek için öğleden sonra Abdi İpekçi Parkı"na giden MHP Genel Başkan Yardımcısı Ümit Şafak ve 4 MHP"li milletvekiline, daha sonra 15 CHP"li milletvekili eklendi. Polisin "dağılmaları" için süre verdiği Tekel işçilerine siper olarak “Önce bizi gözaltına almaları lazım” diye ön saflara çıkan bazı milletvekilleri, müdahaleye engel olamadı.

Bakan mı talimat verdi

Emniyet güçleri, İçişleri Bakanı Beşir Atalay"dan gelen "Gerekeni yapın" talimatı ile harekete geçti ve işçilerle birlikte milletvekillerine de tazyikli su sıkıldı. Takyikli suyu, biber gazı izledi. İşçiler park içerisinde bulunan süs havuzuna ve parkın değişik noktalarına doğru kaçıştı.

Genel sekreter gözaltında

Tekel işçilerinin; özlük hakları ve kamu kurumlarına geçiş hakkı için başlattıkları eylemin üçüncü gününde, yağmura ve soğuk havaya rağmen bir araya gelip trafiği kesmek istemesi üzerine, polis harekete geçti. CHP ve MHP"li milletvekillerinin işçilere etten duvar örmesine rağmen, güvenlik kuvvetleri ile işçi temsilcileri arasında uzlaşma sağlanamadı. Tazyikli su ve biber gazlı müdahale ile adeta ortalık savaş alanına dönerken, polis onlarca işçiyi gözaltına aldı. Türk-İş Genel Sekreteri ve Tek-Gıda-İş Genel Başkanı Mustafa Türkel de gözaltına alınanlar arasında yer aldı. İşçilerin yanında bulunan milletvekillerinin bazılarının müdahale sırasında alandan uzaklaştırıldığı görülürken, atılan gaz bombasından etkilenen milletvekilleri ise polise tepki gösterdi. İşçilerden bazıları da müdahale üzerine ağladı.

Uyardık, dinlemediler

Ankara Valisi Kemal Önal, “Uyardık, dinlenmedi. Keske buna gerek kalmasaydı. Yaralı veya mal kaybı yok. Burası bir kanun devleti. İzin alınmadan eylem yaptılar” dedi. Önal, 3 günlük eylemde 3 kişinin kalp krizi geçirdiğini hatırlatarak, “Hepsi vatandaşımız” dedi. Önal, “Müdahalenin Bakan Atalay"ın talimatı ile geldiği” yönündeki açıklamalara “Duymadım öyle bir şey” yanıtı verdi.

İşçiler "teslim" oldu, polis yine de müdahale etti

ABDİ İpekçi Parkı"ndaki işçi eyleminde ellerini havaya kaldırarak direnmeyen bir grup işçi de gazla müdahale edildikten sonra gözaltına alındı. Güvenlik güçleri, parktaki işçilere müdahale ettikten sonra çevreyi kordon altına aldı. Daha sonra aralarında Tek Gıda-İş Genel Sekreteri Mecit Amaç"ın da bulunduğu 15-20 civarındaki işçi, ellerini havaya kaldırarak, "teslim oluyoruz" diyerek polislere doğru yürüdü. Polis, durdurduğu işçilere gazla müdahale etti.

MHP"li Taner: Habur"dan girenlere bile yapmadınız

TEKEL işçilerinin eylemine destek veren MHP Aydın Milletvekili Recep Taner"in işçilere hitap ettiği sırada polis panzerinden “dağılın” anonsu yapıldı. Taner, “Tekel işçisine yaptığınızı neden Habur"dan gelenlere yapmadınız? Lütfen biraz saygılı olun” dedi. DHA