Aydın"da 1 Nisan 2008 tarihinde kurulan Toplum Destekli Polislik Hizmetleri (TDP) Büro Amirliği"nin faaliyetleri mahalle muhtarlarına anlatıldı. Efeler Mahallesi"ndeki bir kahvehanede gerçekleşen toplantıya İl Emniyet Müdür Yardımcısı Tayfun Albayrak, Trafik Tescil ve Denetleme Şube Müdürü Yavuz Tural Aydın, İl Emniyet Müdürlüğü Şube Müdürleri Can Gökay, Soner Aksoy, İl Emniyet Amiri Şükrü Buğday, TDP Büro Amiri Hüseyin Hızal, il merkezindeki mahalle muhtarları ve vatandaşlar katıldı.
Toplantıda TDP"nin amacı ve faaliyetleri hakkında bilgiler veren TDP"de görevli Komiser Yardımcısı Ünal Kıranmezar, TDP"nin Aydın"da 10 personeli ile faaliyetlerini sürdürdüğünü söyledi. Türkiye"de güvenlik hizmetlerine toplumun katılım ve desteğini sağlamak suretiyle etkin ve hızlı bir şekilde yürütülmesinin hedeflendiğini açıklayan Kıranmezar, toplum-polis ilişkilerinin geliştirilmesinin de bu şekilde sağlanabileceği savundu. Toplumda oluşan güvenlik kaygısı ve suç korkusunun giderilmesine yönelik etkin çalışmaların yapılacağını belirten Kıranmezar, “ Toplum temsilcileri sokak-site, komşular birliği, mahalle komşular birliği ile periyodik güvenlik sorunlarını paylaşım toplantıları düzenlenerek, toplumun güvenli yaşama katılım ve katkıları sağlanacak. Toplumda suçtan mağdur olmuş şahıslara TDP temsilcileri tarafından psikolojik ve moral destek sağlanacak. Eğitim çağındaki çocuklarımızın ve gençlerimizin suçlara ve kötü alışkanlıklara karşı korunmasına yönelik etkin çalışmalar yürütülecek. Suçların oluşumuna etki eden olumsuz faktörlerin belirlenmesi ve giderilmesine yönelik ilgili kişi, kurum ve kuruluşlarla işbirliği sağlanarak çalışmalar yürütülecek. Halkın suçlara karşı kendini koruma arzusu ve güvenli yaşamın sağlanmasına yönelik toplumsal bilinçlendirme etkinlikleri yapılacak. Önleyici güvenlik hizmetleri kapsamında halkı bilgilendirme ve bilinçlendirmeye yönelik programlar ve kampanyalar düzenlenecek. Güvenlikte toplumsal sorumluluk bilincinin geliştirilmesi kapsamında panel, konferans, seminer, sempozyum ve benzeri toplumsal etkinlikler düzenlenecek” dedi.
TDP"nin başarılı olabilmesi için toplumun desteğine ihtiyaç duyduklarını kaydeden İl
Emniyet Müdür Yardımcısı Tayfun Albayrak da, emniyet mensupları olarak kendilerine gelen her türlü bilgiyi değerlendirdiklerini ileri sürdü. Kendilerinden kaynaklanan nedenlerde sorunların çözülmemesi halinde hesabını vermeye hazır olduklarını beyan eden Albayrak, “Bazı şeylerin önlenmesi için toplumunda bizlere destek vermesi lazım. Gece geç saatlerde sokaklarda dolaşan çocuklarda bizim çocuklarımız. Ailelerin çocuklarına sahip çıkması ve takip etmesi lazım. Biz elimizden geldiği kadar her türlü olumsuzluğu önlemeye çalışıyoruz. Özleyemediğimiz zaman vatandaşımıza başvuracağız. Biz kendi işimizi yapmakta oldukça başarılıyız. Ama bazen kendi işimizin dışında birçok şeyle uğraşıyoruz. Vatandaşın sorunlarını ilgili makamlara iletiyor ve takipçisi oluyoruz. Bazen ambulansın gelmediği durumlarda hastayı bile kendi imkanlarımızla hastaneye götürüyoruz. Ama sadece kendi işimizi yapmaya bırakılmalıyız. Bazen yaşanan toplumsal olaylarda görgü tanığı dahi bulamıyoruz. Onun için bu noktada TDP devreye giriyor. TDP üniformalı bir vatandaştır. Bu arkadaşlarımız toplum ile polisin kaynaşması noktasında önemli bir boşluğu dolduracaklar” diye konuştu.
Yapılan konuşmaların ardından toplantıda söz alan muhtarlar, mahallelerinde tespit ettikleri sorunları iletti. Hırsızlık, dilencilik, dolandırıcılık, gürültü, baliciler ve usulsüz parklar gibi pek çok konuda gelen talepleri not alan İl Emniyet Müdür Yardımcısı Tayfun Albayrak; bu sorun hemen takibe alınarak en kısa sürede çözümleneceği sözünü verdi.