Pilot il seçilen Sakarya'da uygulamaya konulan sistem, sıra dışı özellikler taşıyor. Cep telefonu gibi alt yapıya sahip olan sistem sayesinde konuşmalar üçüncü kişiler tarafından dinlenemiyor. Güvenli ses ve veri iletişimi sağlayan sistem ile memurlara kısa mesaj, fotoğraf ve video gönderilebiliyor. Cep telefonu ve sabit telefonlar aranabiliyor. Telsiz bir çatışma sırasında memur yere düştüğü anda 5-10 saniye içerinde merkeze mesaj gönderiyor. Sessizlik isteyen bir operasyonda ise memurlar kendi aralarında mesajlaşabiliyor.

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ile Emniyet Genel Müdürlüğü'nce ortak yürütülen TETRA projesi kapsamında Motorola firmasının hibe ettiği dijital telsiz sistemleri, pilot il Sakarya'da düzenlenen törenle kullanılmaya başlandı.

Sakarya Emniyet Müdürlüğü mobese merkezinde düzenlenen toplantıda konuşan Emniyet Genel Müdürlüğü Haberleşme Dairesi Başkanı Coşkun Çakar, teşkilattaki telsizlerin, analog olmasından dolayı gazetecisinden, örgüt mensubuna kadar eline bir alıcı geçiren herkes tarafından dinlenebildiğini söyledi.

Yeni sayısal sistemin kriptolu görüşme imkanı sağladığını kaydeden Çakar, "Polisin yaptığı görüşmelerden, operasyonel çalışmalardan üçüncü kişilerin sistemden, konuşmalardan ya da içerikten haberdar olmamasını temin ediyor. Sistem hem dijital hem kriptolu. Sesin dışında veri iletişimine imkan sağlıyor. Onun dışında cihazlarda bulunan GPS ile gerek araçların gerekse mobil terminal bulunduran ekiplerimizin dijital harita üzerinden yerlerinin görülmesine imkan sağlıyor. Bu da sevk ve idarede karar destek mekanizmasına önemli destek sağlıyor." diye konuştu.

2000 yılından bu yana yürütülen çalışmanın ilk olarak Sakarya'da uygulamaya başlandığını kaydeden Çakar, şunları dedi; "Buradaki uygulamadan elde edilecek sonuç bütün Türkiye genelinde emniyet teşkilatının haberleşme sistemine ışık tutacak. Bu demo sisteminin buradaki sonuçlarına çok kıymet veriyoruz. Tetra sisteminin Türkiye genelinde kamuda telsiz alt yapısı olarak kurulmasıyla ilgili hükümetimizin programında var. AB sürecine uyumlu olan sistem Güneydoğu başta olmak üzere önümüzdeki yıllarda yaygınlaşıp Türkiye geneline yayılacak. Sakarya bu işin laboratuvarı olacak. Burada karşılaşılan problemler sistemin çalışmasıyla ilgili teknik raporlar bize ışık tutacak."

"TELSİZDEN TELEFON GÖRÜŞMESİ YAPILABİLECEK"

Motorola Türkiye Direktörü Rasim Bora Gürçay ise sistemin cep telefonu gibi alt yapıya sahip olduğunu belirtti. Telsiz alt yapısının baz istasyonları ve buna bağlı santraller, el ve araç telsizleri ile geliştirilen yazılımlara sahip olduğunu anlatan Gürçay, şu bilgileri verdi: "Her hangi bir memurumuz bir çatışmada yere düştüğü anda 5-10 saniye içerisinde merkeze 'o memur düştü, hala yerden kalkmadı' mesajı gönderiyor. El telsizlerinden kısa mesaj ve resim gönderilebiliyor. Aranılan bir şüphelinin renkli resmini merkezden bütün çalışan memurların telsizlerine gönderebileceğiz. Kayıp veya aranan bir şahsın resmi, videosu ve diğer bilgileri MMS veya SMS olarak tüm ekiplere anında ulaştırılacak.Telsizde bir taraf konuşur diğer taraf dinlerken bizim sistemde cep telefonu gibi anında hem konuşulanı söyleyebiliyorsunuz hem de aynı anda duyabiliyorsunuz.Telsizlerimizden SMS gönderebiliyoruz. Bunun da sessiz olunması gereken operasyonlarda çok fayda sağlayacağını düşünüyoruz. Acil çağrı yapabiliyorsunuz. Telsizlerden direk olarak cep telefonuyla ve sabit hatlarla iletişim kurabiliyorsunuz. Bu da emniyet teşkilatının maliyetlerini azaltacak. Merkezden cep telefonu çağrıları data telsize yönlendirilebiliyor."

Amirlerin operasyon yönetirken çoklu anons çağrısı yapabildiğini de aktaran Gürçay, "GPS sayesinde memurların nerede olduklarını görebiliyorsunuz. Bu sayede güvenlikleri ön planda tutulmuş oluyor. Yakında sistemde ses kayıt cihazı sistemi özelliğini de aktif hala getireceğiz. Sistemin kapsamlı güvenlik fonksiyonu var. Sisteme girişler engelleniyor. Görüşmeler ilgisiz kişilerce dinlenemeyecek ve gizlilik taşıyan bilgiler başta terör örgütleri olmak üzere kötü niyetli yaklaşımlardan korunmuş olacak." ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından sayısal sistemde ilk telsiz konuşmasını Sakarya Valisi Mustafa Büyük yaptı. Sabit telefondan telsizi arayan Vali Büyük, telsiz aracılığıyla resim de gönderdi.