Vatandaşı telefonla arayarak kontör ve banka hesabı dolandırıcılığı yapan çeteler sınır tanımıyor.

Akşam Gazetesi'nden Levent Albayrak'ın haberine göre, İstanbul polisi cep telefonundan arayarak kendini polis, savcı, hakim olarak tanıtıp vatandaşları dolandıran çeteye 15 gün önce operasyon yaptı.

20 kişi gözaltına alındı. Aralarında 5 yıldızlı bir otelde yakalanan çete lideri H.S ile 9 bin 500 dönüm arazisi olan köy ağası S.Ö.’nün de bulunduğu 14 kişi tutuklandı.

4 aylık takibin ardından yapılan operasyonda, küçük miktarlarda kontör dolandırıcılığı yaparak işe başlayan çetenin ne kadar ileri gittiği ortaya çıktı.

Yüzlerce mağduru milyonlarca lira dolandıran çete üyeleri, Emniyet’in vatandaşa  ‘Sizi polis, savcı diye arayan kişilere itibar etmeyin. Bu tür telefonlar aldığınızda hemen polisi arayın’ SMS’i ardından yeni bir yöntem geliştirmiş.

B PLANI DA TUTTU

Aradıkları vatandaşların kendilerine inanmadığını gören çete üyelerinin yine kendilerini polis gibi tanıtıp “PKK bağlantılı bir kontör dolandırıcısı şebekenin peşindeyiz. Bu şebeke şu an sizin hesabınızı boşaltıyor. Sizi mesajla uyarmıştık. Çeteye operasyon hazırlığındayız. Hesap bilgilerinizi hemen bize verin. Paranız bir kaç gün devlet güvencesinde kalacak’ diye kandırdıkları belirlendi.

Hesaplarının boşaltıldığını öğrenip paniğe kapılan birçok kişi, çeteye hemen hesap bilgilerini verip ardından da emniyete ‘operasyon bitmedi mi paramı ne zaman alacağım’ deyince gerçek ortaya çıktı.

AVA GİDERKEN AVLANMAK DİYE BUNA DENİR

Çete üyelerinin yakalanmamak için dolandırdıkları paraları kendi hesapları yerine ‘piyon’ diye tabir ettikleri kuryelere çektirdiği belirlendi. Ancak uyanık bir kurye de çeteyi dolandırmış. Teknik takibe takılan olay şöyle yaşandı. 120 bin lirayı bankaya çekmeye giden kuryenin daha önceden ayarladığı polis kılığındaki arkadaşları kendisini gözaltına alıyor gibi yaptı. Çete telefon konuşmalarında durumu lider H.S.’ye bildirip ‘eleman yakalandı’ dedi. Çete üyeleri kendilerinin de dolandırıldığını çok sonra anladı.

EMNİYET YİNE UYARDI

Art arda yapılan operasyonlara rağmen bir çok vatandaşın hala bu tür çetelerin ağına düştüğünü belirten emniyet yetkilileri yine uyardı: Polis asla bir işlemi telefonla yapmaz. Adresinize bir ekip gönderir. Telefonla kim ararsa arasın kanmayın.

Hürriyet