Nusaybin’de Hatip Dicle’nin milletvekilliğinin düşürülmesi ve KCK/TM tutuklusu bağımsız milletvekili seçilenlerin tahliye edilmemesi dün akşam protesto edildi. Aralarında Nusaybin Belediye Başkanı BDP’li Ayşe Gökkan’ın da bulunduğu bir grup, üzerlerinde tutuklu milletvekillerin fotoğraflarının bulunduğu 100 metre uzunluğundaki pankartla yürüyüş düzenledi. Yürüyüş sırasında ’Vekillerimizi istiyoruz’ sloganı atıldı. Oturma eylemi yapan kadınlar Musa Anter Parkı’ndaki ’Demokratik çözüm’ adı verilen çadıra giderek eylemlerini bitirdi. 

Kadınların eylemlerinin ardından kentin değişim mahallerinde yasa dışı gösteriler yapılırken, cadde ve sokaklar ateşler yakılarak barikatlarla kapatıldı. Şirin Bulvarı’nda lastikler yakarak yolu trafiğe kapatan göstericileri dağıtmak için polis gaz bombalarıyla müdahale etti. Göstericiler polislere taş, havai fişek ve molotof kokteylleriyle saldırdı. Olaylar sırasında yüzünü poşu ile kapatan bir kişi, polislerin bulunduğu noktaya ses bombası attı. Ses bombasının patlamasıyla Şirin Bulvarı duman içinde kaldı. Çevik Kuvvet ve sivil polis de patlama anı ile birlikte havaya ateş açarak patlamanın olduğu yöne doğru koştu. Ses bombası atan ve yüzünü poşu ile gizleyen kişi ara sokaklarda kaçtı. 

Devrim Mahallesi’nde bulunan Demiryolu Caddesi’nde göstericiler polise taşlı saldırıda bulundu. Polis de göstericilerin attığı taşları yerden alarak, onlara attı. Kışla Mahallesi’ndeki Işık Önder Caddesi’nde de yola barikat kuran göstericilere müdahale etmek isteyen polis ’TOMA’ olarak bilinen aracıyla mahalleye girer girmez yoğun biçimde taşlanmaya başlandı. 

BİSİKLETİ EZECEKTİ
Olaylar sırasında sokaktaki bir çocuk, yoğun gazdan etkilenince, bisikletini bırakarak kaçtı. Bir polisin gostericilerin bulunduğu yolun başında kalan bisikleti alarak TOMA aracının lastiğinin altına koydu. Bir süre sonra direksiyonun başına geçerek bisikleti ezecekmiş gibi yaptı. Ardından başka bir polis bisikleti kenara attı. 

Şirin Bulvarı’ndaki Çağ Çağ Caddesi üzerinde bulunan Aziz Özçelik’e ait ayakkabı dükkanı da yanarak kül oldu. Saat 18.30 sıralarında göstericilerin polise attığı bir molotof kokteylinin isabet ettiği dükkanda bulunan plastik hortumlar, naylon eşya ve ayakkabılar yandı. İşyeri sahibi Aziz Özcelik, "Benim ne suçum, günahım vardı? Ben şimdi ne yaparım? Benim zararım 60-70 bin TL. Benim zararımı kim ödeyecek? Çoluk çocuğumun riski yandı kül oldu. Dükkanımın sigortası da yoktu, bunun hesabını kim verecek" dedi. (DHA)