Buna göre polis, her olay için DNA incelemesi talep edemeyecek. Nesep testlerinde ehr iki ebeveyinden de örnek alınacak.

Cinayet, intihar, cinsel saldırı ve şüpheli ölüm gibi birçok olayın aydınlatılmasında kullanılan "DNA" incelemeleri emniyette "krize" yol açtı. Bozulma özelliği taşıyan bazı biyolojik delillerin "kaybolma" ve "hata" riskine neden olduğu ortaya çıktı. Bunun üzerini Emniyet Genel Müdürü Mehmet Kılıçlar, "Moleküler Genetik" incelemeler konusunda 81 İl Emniyeti'ne bir genelge yayınladı. Genelgede, hakim kararı alınmadan şahıslardan beden muayenesiyle elde edilen biyolojik örneklere DNA incelemesi talep edildiğine dikkat çekilerek yeni kriterler tek tek sıralandı. Soruşturmacı birimlerin hukuki mevzuatı gözardı etmesi sonucu biyolojik delillerin bazılarının kaybolma riski taşıdığını belirten Kılıçlar, biyolojik inceleme taleplerinde uyulması gereken kriterleri şöyle açıkladı:

BULGULAR GÖNDERİLMİYOR

*Cinayet, yaralama, yaralanma, intihar, darp, cinsel saldırı, yüksekten düşme ve trafik kazası neticesi ölüm ve ya şüpheli ölüm gibi adli olaylarda incelenmek üzere teslim edilen olaylarla ilgili bulguların beraberinde olayla ilgili olabilecek şahıslara ait mukayese örneğinin genellikle gönderilmediği ya da çok az bir kısmının daha sonra gönderildiği tespit edilmiştir. Sağlıklı DNA analiz sonucunun verilebilmesi için olay içerisinde yer alan ve mukayeseye dayanak teşkil eden maktul, mağdur, yaralı ve şüpheli kişilere ait biyolojik örnekler beraberinde gönderilsin. Hakim ya da Cumhuriyet Savcısı kararı olmaksızın meydana gelen faili meçhul adli olaylarla ilgili inceleme talebinde bulunulmayacak.

GİZLİ KAYIT SİSTEMİ

*Kişilerden beden muayenesi ile elde edilen biyolojik örnekler (kan, kıl, tükürük, tırnak, vajinal-anal svaplar vb.) üzerinde moleküler genetik inceleme yapılmasına dair hakim kararının bulunmadığı belirlenmiştir. Alınan hakim kararlarında kimi zaman şahısların kimlik bilgilerinin alenen açıklandığı ya da şahıslara ait sıfatlar (şüpheli, mağdur, müşteki, yaralı ve ya sanık gibi) yetinildiği görülmektedir. Bu işlemler gizli bir kayıt sistemi üzerinden kod adı verilerek uygulanacak.

ARŞİV TARAMASI YAPILMAYACAK

* Kriminal Laboratuarları'na gönderilen biyolojik bulgular, genellikle telafisi mümkün olmayan sonuçlara sebebiyet verebilecek (ıslak, bir arada veya kokuşmaya, bozulmaya, küflenmeye neden olabilecek vs.) şekilde ulaştırılmaktadır. Biyolojik örnekler çalınma, kaybolma, bozulma, karışma gibi risklere karşı ayrı ayrı ambalajlanıp gönderilecek.

* Cumhuriyet Savcısı ya da yetkili mahkemenin yazılı talebi olmaksızın jandarma ve polis soruşturma birimlerine DNA arşiv taramasıyla insana ait boyojik bulgulardan elde edilen DNA profilleri verilmeyecek. Bu yönde gelen talepler geri çevrilecek.

HER OLAYA İNCELEME İSTENMEYECEK

* Kriminal Polis Laboratuarları'na yüksekten düşme, kendini yaralama, iş-trafik kazaları, intihar ve ya teşebbüs aşamasında kalmış adli suçlara ait inceleme talepleri sıkça gelmektedir. Üst sınırı 2 yıldan daha az hapis cezasını gerektiren suçlara ilişkin DNA incelemesi talep edilmeyecek.

* Soy bağı analizlerine ait uzmanlık incelemelerinde sıklıkla çocuğa ve bir ebeveynine ait biyolojik örnek gönderiliyor. Daha yüksek doğruluk oranında nesep tayini yapılabilmesi için anne-baba ve çocuğa ait biyolojik örnekler bir arada gönderilsin.

HABER: KAMİL ELİBOL / BUGÜN GAZETESİ