Ergenekon soruşturması kapsamında Poyrazköy"deki kazılarda ele geçirilen mühimmata ilişkin 5"i tutuklu 17 sanık hakkında açılan davanın iddianame ekleri, dün avukatlara dağıtıldı. Ek klasörlerde yer alan belgelerden Deniz Kurmay Albay Tayfun Duman"ın makam odalarının aranması sırasında kriz yaşandığı anlaşıldı. Harp Filosu Komutanı Tümamiral Deniz Cora"nın, arama yapan ekiplere imaj alma ve CD"lere el koyma ve askeri bölgeden dışarı çıkarma gibi işlemlerin yapılamayacağını söylemesi üzerine, İstanbul Cumhuriyet Savcısı Fikret Seçen devreye girerek Genelkurmay Başkanlığı ile görüştü. Bu görüşme sonucu arama krizi çözüldü. Ekipler önce aramalarını yaptı ardından "suç unsuru tespit edilen belgelere" el koydu.
Davanın açıldığı İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi, 297 sayfalık iddianamede soruşturmaya ilişkin delillerin yer aldığı 24 ek klasörü DVD ortamına aktardı. Rahmi Koç Müzesi"ndeki denizaltında patlayıcı madde bulunması, Beykoz sahilinde mühimmat bulunması ve gayrimüslim vatandaşlara yönelik saldırı olaylarına ilişkin ihbar, bilgi alma, e-posta ihbarı ve çeşitli dokümanlar ile tahkikat evrakı örneklerinin bulunduğu klasörlerde, 17 sanıkla ilgili askeri savcılıkla yapılan yazışmalar da yer aldı. Klasörlerde ayrıca daha önceki Ergenekon iddianamesinde yer verilen eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek"in yazdığı öne sürülen günlüklerden bazı bölümlere de yer verildi.
Eklerde Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğü"nden istenen sanıkların 17 sayfa tutan sabıka kayıtları da yer aldı. Kayıtlarda, iddianamede “terör örgütü üyesi olmak”la suçlanan Tayfun Duman, Ergin Geldikaya, Levent Bektaş, Mustafa Turhan Ecevit, Ercan Kireçtepe, Eren Günay, Erme Onat, İbrahim Koray Özyurt, Şafak Yürekli, Muharrem Nuri Alacalı, Levent Görgeç, Mert Yanık, Dora Sungunay, Halil Cura, Sadettin Doğan, Ferudun Arslan, Ali Türkşen hakkında yapılan adli sicil sorgulamasında tüm sanıkların sabıkasız olduğu görüldü.

İhbarlar benzer
Sanıklardan emekli Deniz Binbaşı Levent Bektaş"tan ele geçirilen evrakın yer aldığı 10 numaralı klasörde Poyrazköy"de mühimmatın bulunması ve daha sonra da operasyonun devam etmesini sağlayan iki ihbar maili de yer aldı. Biri 16 Nisan 2009, diğeri 23 Şubat 2009"da İstanbul Emniyeti"ne L.D (Lütfü Demir) ve H.V (Hüseyin Vatansever) adlı vatandaşların yaptığı ihbarlar benzerlikler taşıyor.
Her iki e-mailde de; Bektaş"ın ekibin lideri olduğu, Ergenekon adına eylem yapmak için Göktaş"tan talimat beklediği, Bektaş"ın kurduğu ekipte yer alan adamların patlayıcı konusunda eğitimli oldukları, patlayıcıları Beykoz"da araziye gömerken çevredekilerin bunları gördüğü, en kısa sürede harekete geçilmesi gerektiği belirtiliyor.



Poyrazköy"deki arazide çok sayıda silah ve mühimmat bulundu.



Krizin çıktığı o anlar
Ek klasörlerde yer alan belgelerden Deniz Kurmay Albay Tayfun Duman"ın makam odalarının aranması sırasında kriz yaşandığı da anlaşıldı. Gölcük Merkez Komutanlığı"na gelen ekiplere Donanma Komutanı önce arama yapamayacaklarını bildirdi ancak daha sonra aramanın askerler eşliğinde yapılabileceğini, sivil savcı ve polislere söyledi. Duman"ın odasında tam arama yapıldığı sırada bu kez de polis ve askerler arasında bilgisayarların imajını alma ve CD ile belgelere el koyma krizi yaşandı.
Bu kriz üzerine durum İstanbul Cumhuriyet Savcısı Fikret Seçen"e iletildi. Seçen, talimatlar doğrultusunda görevlerini yapması gerektiğini söyledi. Ancak Cora yine izin vermeyince savcı Seçen, Genelkurmay Başkanlığı ile görüştü ve kriz çözüldü. Ekipler önce aramalarını yaptı, ardından suç unsuru tespit edilen belgelere el koydu.



"İmhadan biz sorumluyuz"
Ek klasörlerde Kuzey Deniz Saha Komutanlığı"nın Koç Müzesi"ndeki denizaltıda bulunan patlayıcılarla ilgili askeri savcılığa gönderdiği yazı da yer aldı. Yazıda müzedeki Uluçali Reis denizaltısının Deniz Kuvvetleri Komutanlığı"nın (DKK) malı olduğuna dikkat çekilerek, bulunan patlayıcıların 1960"lı yıllara ait ABD menşeli olduğu ve imha işleminin de tamamen DKK"nın sorumluluğunda olduğu belirtildi. Yine eklerde yer alan bir yazıda da savcılığın Merkez Komutanlığı"ndan, 3. Kolordu Özel Tip Askeri Ceza ve Tutukevi"nde bulunan 4 sanığın el yazısı örneklerini talep ettiği görüldü.Tutukluların, yazı örneklerini, Atatürk"ün Gençliğe Hitabesi"nin bir bölümünü yazarak verdiği görüldü. /milliyet