Polisin toplumsal olaylarda göstericileri engellemek için kullandığı biber gazı, tazyikli su ve cop artık tarih olacak. İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin ‘’Silent Guardian Protection’’ adlı elektromanyetik şok dalgaları yayan bir cihazla ilgili temaslarda bulunulduğunu ve Emniyet Genel Müdürlüğünde cihazın provasının yapıldığını açıkladı.

Yeni sistem elektromanyetik dalga yayarak, beden ısısının yükselmesine neden oluyor ve deri altında yanma hissi oluşturuyor. Bu sistemin yaydığı elektromanyetik dalgaların verdiği acı, hareket kabiliyetini geçici olarak engelliyor.

İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, CHP İstanbul milletvekili Haluk Eyidoğan’ın yazılı soru önergesine verdiği cevapta, ‘’ Temsilciliği Mesan elektronik sistemleri anonim şirketi tarafından yapılan bu cihaza ilişkin, Emniyet Genel Müdürlüğünün ilgili personeline demo gösterimi yapılmıştır’’ dedi. Bakan, cihazın henüz satın alınmadığını da açıkladı.

Mesan firması da cihazla ilgili olarak yaptığı tanıtımda ‘’Uzak mesafe koruma sağlayan ve insan sağlığına kalıcı zarar vermeyen mikrodalga ışın yayan bir koruma sistemidir. Yaydığı enerji sayesinde kişileri ve grupları yaralanmaya sebep olmadan durdurmakta, can ve mal kaybına engel olmaktadır. Günümüz önleyici silahlarına göre çok daha uzun mesafede yoğun etki yaratmaktadır. Sistem güvenlik uygulamalarında, izinsiz miting ve gösterilerde, sınırların ve kritik öneme sahip tesislerin güvenliği ile, koruma görevlerinde kullanılmaktadır’’ bilgisini verdi.