Sadece o mu? January Jones da yedi. Şimdi bu soruya gelecek birkaç tepki çeşidi var. Doğum yapmamış bir kadın dehşete düşerken, bir yeni anne o kadar garipsemez. Zaten yemeyi denemiş biri de bu tepkilerden sonra sesini pek çıkarmaz! 

Bir süre önce çok konuşulan annenin plasentayı yemesi şimdi yeniden gündeme geldi. Anneler, doğum sonrası depresyonu (postpartum depresyon) engellemek, enerji seviyelerini artırmak ve güç almak için bunu yapıyor!

Peki bu bir alternatif tıp tedavisi mi yoksa ardında bilimsel gerçekler var mı? Belki de Amerika’da giderek yayılan bir trenddir sadece. Amerika’da yapılan bir araştırmaya göre doğum yapan her 7 kadından biri doğum sonrası depresyona giriyor. Bu depresyonda anne ve bebek arasındaki ilişkiyi etkiliyor. Bunu yaşayan annelerin bir kısmı ilaç almayı kabul ederken, geri kalanlar da çareyi doğal tedavi yöntemlerinde arıyorlar. Hatta tüm bunları yaşamamak için plasenta yemeyi tercih ediyorlar. Ve de bunu yapan tek canlının insan olmadığını söylüyorlar. 

Peki plasenta nasıl yeniyor? 
Bunu farklı çeşitleri var. Bebek doğduktan sonra doktor kordonu kesiyor, plasentayı alıyor, hijyenik bir çantaya koyuyor ve aileye veriyor. 
Bazı doktorlar, doğumun hemen ardından kanamanın fazla olmaması için plasentadan bir parçayı annenin dilinin altına koyuyorlar. Bitmedi… Bazı anneler de, doğum sonrası dönemde gerek kanamanın azalması gerekse de enerji depolanması için plasentayı tatlı içeceklere karıştırıp içiyorlar. 
Bunların hiçbirini yapamayan ancak yine de plasentayı yemek isteyenler de uzmanlar tarafından kapsül haline getirilmiş bir şekilde almayı tercih ediyorlar. Plasenta limon ve tarçın ile karıştırılıyor, kuruması bekleniyor. Kuruduktan sonra toz haline getiriliyor ve kapsüller bu şekilde hazırlanıyor. 
Alkolle karıştırılıp, en az 6 hafta fermente edilerek hazırlanan çeşidi de var. Plasenta yemenin ayrıca sezaryen doğumlardan sonra yarayı daha hızlı iyileştirdiği de söylenenler arasında. 

Faydalı mı yoksa trend mi?
Geleneksel tıp, yeni annelere doğum sonrası depresyonu yenmeleri için ilaç öneriyor. Ancak bu ilaçların, yani antidepresanların da yan etkileri var. İlk başta kilo almaya neden olmaları gibi… 
Plasenta yiyen annelerin ise bir şikayetleri olmadığı belirtiliyor. Tabii o kadar yeni bir akım ki bu, daha üzerine yapılmış araştırma sayısı az. Yiyenlerin sayısı da çok değil. Bu nedenle kesin bir şey söyleyemiyor. Plasenta doğal bir “ürün”. Kimseye verilmez, annenin kendisi hariç. Bu nedenle bu işin ticaretine kalkışan firma da yok. 

Riskleri nedir?
Konuyla ilgili çok fazla düzenleme yok. Yapılan araştırma sayısı fazla değil. Riskler, plasentanın anneye nasıl verildiğiyle ilgili aslında. İyi sterilize edilmezde, zamanında çıkarılmazsa üzerinde anneye, doğal olarak da bebeğe etki edecek bakteri birikebilir. Şu bir gerçek ki dünyanın dört bir köşesinde bunu yapan anneler var. Hepsinin de söylediği depresyon yaşamadıkları, daha enerjik oldukları… 
Plasentanın besin değeri yüksek. Fakat kim bilir belki de bunu yiyen annelerin iyi hissetme nedenleri tamamen psikolojiktir… 

Siz ne dersiniz? Plasenta yemeyi düşünür müsünüz?


Editörün not: Hayır, ben yemedim. Merak ediyor muyum? Evet! Doğum sonrası depresyon demişken... Eğer yeni doğum yaptıysanız ve bunun belirtilerini görüyorsanız, bir doktora başvurun. Bu ciddi bir durum, bebeğinizle ilişkinizi etkilediği gibi hayatınızı zorlaştırır. Bir an önce önlem almanızda fayda var.