DSİ 21. Bölge Müdürlüğü tarafından Kemer ve Adıgüzel Barajları"ndan su bırakılmaya başlamasıyla birlikte Ege Bölgesi'ndeki tarımsal faaliyetlerin can damarı olan Büyük Menderes Nehri yeniden doldu.
2007 yılında yaşanan kuraklıkta Mayıs ayı başında kuruyan Büyük Menderes Nehri, bu yıl yağışların uzun yıllar ortalamasının üzerinde gerçekleşmesi sonucunda daha uzun süre akmış ve Haziran ayı ortalarında kurumaya yüz tutmuştu. Kuraklıktan etkilen illerin başında yer alan Aydın"da 2009 yılı yağışlarının iyi olması nedeniyle sulama suyu sıkıntısı fazla yaşanmamıştı. Ürünlerini yağmur suları ve Büyük Menderes Nehri"nin doğal kaynağından sulayan çiftçiler; sıcaklıkların 40 dereceleri bulması ve nehir yatağında suyun tükenmesi üzerine DSİ 21. Bölge Müdürlüğüne baraj kapaklarının açılması ve Büyük Menderes"e su bırakılması noktasında girişimlerde bulunmuştu. Geçtiğimiz günlerde gerçekleşen sulama birlikleri toplantısında alınan karar sonucu, Kemer ve Adıgüzel Barajlarının kapakları bu yıl ilk kez açıldı. Barajlardan salınan suyla birlikte Büyük Menderes Nehri tekrar su ile dolarken, doğal yaşamdaki bitli ve diğer canlı varlıkların su ihtiyacı da bu sayede karşılanmış oldu.
DSİ 21. Bölge Müdürlüğü tarafından hazırlanan sulama programı çerçevesinde üreticilerin nehirden su almalarına izin verilirken, fazla ve kaçak sulamaların önlenmesi için güvenlik güçleri tarafından gerekli önemlerin alındığı ve denetim faaliyetlerine başlandığı belirtildi. Bu yıl yağışlar sayesinde çok fazla su sıkıntısı çekemediklerini açıklayan üreticiler ise, baraj kapaklarının açılmasıyla su bolluğu yaşandığına dikkat çekti. Geçtiğimiz yıllarda kuraklıktan çok fazla etkilendiklerine işaret eden çiftçiler, su sıkıntısının yaşanmaması haline bu yıl bol ürün elde edeceklerini ifade etti.

PLANLI SU DAĞITIMI BAŞLADI
DSİ 21. Bölge Müdürü Halil İbrahim İndap, sorumluluk alanları olan Aydın, Denizli ve Muğla'da planlı su dağıtımının başladığını belirtti. İndap, son iki yılda yaşanan kuraklığın ardından bu yıl ki sulama döneminin, barajlardaki doluluk oranının önceki yıllardan daha iyi olması nedeniyle nispeten daha sorunsuz geçeceğini söyledi. Barajlardaki doluluk oranının Kemer Barajı'nda neredeyse yüzde 100'e, Karpuzlu Yaylakavak Barajında yüzde 95'e ve Topçam Barajında yüzde 90'a ulaştığını ifade eden İndap, “Barajlarımızda önceki yıllardan daha fazla suyumuz olmasına karşın, bu yılda planlı su dağıtımına karar vermiştik. Çünkü, önümüzdeki yıl ne kadar su olacağı belli değil. Bu nedenle, hazırladığımız planlı su dağıtımı çizelgeleri sulama birliklerine gönderilerek, onların ihtiyaçları belirlendi. İhtiyaçlar doğrultusunda barajlarımızdan planlı su dağıtımına başladık” dedi.
İndap; sulama sezonunun sonunda, barajlarda su kalması durumunda bu suyun depo edileceğini sözlerine ekledi.