Askeri Bilirkişi, darbe planlarının yer aldığı iddia edilen dökümanlarla ilgili raporunu hazırladı

Albay Yavuz Fildişi tarafından hazırlanan raporda “Balyoz, Suga, Oraj, Çarşaf ve Sakal planlarının yer aldığı 11 ve 17"nci CD"lerin gerçek olmadığı yönünde gerek teknik, gerekse askeri yazım usul ve yöntemleri açısından kuvvetli deliller bulunduğu kanaatine varılmıştır” denildi

2003 yılında hükümeti devirmek için hazırlandığı ve içinde camileri bombalamak, kendi jetimizi düşürmek gibi provokasyonların bulunduğu iddia edilen “Balyoz Darbe Planı”yla ilgili Birinci Ordu Askeri Savcılığı tarafından yeni bir bilirkişi raporu hazırlatıldı. Raporda darbe planlarının yer aldığı CD"lerin sahte olduğuna yönelik kuvvetli delillerin bulunduğu belirtildi.

TÜBİTAK: Rapor orijinal

“Balyoz Darbe Planı” iddialarının 20 Ocak 2010"da Taraf gazetesinde yer almasının ardından İstanbul Başsavcılığı soruşturma başlattı. “Balyoz”, “Suga”, “Oraj”, “Çarşaf” ve “Sakal” planlarına ilişkin belgeler ve CD"ler orijinal olup olmadığının araştırılması için TÜBİTAK"a gönderildi. TÜBİTAK CD"lerin orijinal olabileceği yönünde görüş bildirdi. 22 Şubat"ta “Balyoz Darbe Planı”nın hazırlayıcısı olduğu iddia edilen 1. Ordu eski Komutanı emekli Org. Çetin Doğan ve bazı eski kuvvet komutanlarının da aralarında bulunduğu çok sayıda kişi gözaltına alındı. Doğan tutuklandı.

İlk askeri rapor

İddialar üzerine 1. Ordu Komutanlığı Askeri Savcılığı da soruşturma başlattı. Bilirkişi olara atanan Binbaşı Ahmet Erdoğan"ın hazırladığı 34 sayfalık raporunda, Balyoz planının hükümeti devirip devlet idaresine el koymayı ön gördüğü değerlendirmesine yer verdi.

İkinci askeri rapor

Bu raporun ardından 1. Ordu Komutanlığı Askeri Savcılığı, 23 Mart"ta bu kez Kara Kuvvetleri Komutanlığı Bilgi Sistemler Dairesi Plan Yönetim Destek Şube Müdürü Albay Yavuz Fildişi"yi bilirkişi olarak atadı. Albay Fildişi"nin hazırladığı 6 sayfalık rapor Askeri Savcılık, tarafından İstanbul Başsavcılığı"na teslim edildi. Bu rapor ve diğer raporların birer örneği dün İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi kararıyla sanık avukatlarına verildi.

Albay Fildişi"nin raporunda, daha önce hazırlanan bilirkişi raporları incelendiğinde, çelişkiler ve eksikler olduğu tespit edildiği belirtilerek şu hususlara dikkat çekildi:

DİJİTAL İMZA YOK

Bir belgenin hukuksal olarak inkar edilemeyecek şekilde gerçek olabilmesi için nitelikli sertifikaya sahip digital imza ile imzalanmış olması gerekmektedir. İnceleme yapılan 3 DVD ve 1 CD"deki elektronik belgelerin hiçbirinin digital imza ile imzalanmamış olması ve 1. Ordu Komutanlığı bilgisayar ve sistemlerinde yapılan incelemede karşılıklarının bulunmamış olması nedeni ile bu belgelerin bilimsel olarak gerçekleğinin kanıtlanması mümkün değildir.

KÖTÜ NİYETLİ DEĞİŞİKLİK

Bilgisayar ortamında oluşturulan her belgenin öznitelikleri olan, yaratılma tarihi, son kaydedilme tarihi, yazıcıya gönderildiği tarih, dosyayı yaratan kişi, son kaydeden kişi vb. bilgilerde kötü niyetli olarak değişiklik yapmak mümkündür. Özetle, söz konusu dosyalar, ideal bir bilgisayar ortamı yaratılarak kolaylıkla üretilebilir. TÜBİTAK tarafından yapılan araştırma sonuçları teknik inceleme açısından önem taşımakta ve sahtecilik şüphesini artıran bir kısım bulgular barındırmaktadır.

CD SAATLERİ ŞÜPHELİ

İddia edilen Balyoz, Suga, Oraj, Çarşaf ve Sakal planları sadece 11 ve 17 no"lu CD"lerde mevcuttur. 11 no"lu CD"nin 05.03.2003 saat 23:50:42"de, 17no"lu CD"nin 04.03.2003 saat 23:52:02"de, 16 no"lu CD"nin ise 14.10.2003 saat 12:14:34"de oluşturulduğu görülmektedir. 11 ve 17 no"lu CD"lerin gece yarısına doğru birer gün ara ile aynı saatlerde oluşturulmuş olması şüphe çekicidir. Bu CD"lerin oluşturulmasında bilgisayarın sistem tarihi ile oynanmış ve sahtecilik yapılmış olma ihtimali yüksektir.

KULLANICI İSİMLERİ YANLIŞ

Türk Silahlı Kuvvetleri"nde çok gizli belgeler kızaklı sabit diskleri olan hiçbir ağa bağlı olmayan bağımsız bilgisayarlarda işlenmektedir. Bu bilgisayarlarda kullanıcı isimleri arada boşluk olmaksızın, çalışma yerini veya kullanıcıyı tanımlayacak şekilde verilmektedir. Söz konusu CD"lerde ise kullanıcıl ad ve soyadlarının açık olarak ve arada boşluk bulunacak şekilde verilmiştir.

TARİHLER DEĞİŞTİRİLMİŞ

Balyoz, Suga, Oraj, Çarşaf ve Sakal belgelerinin yazıcı çıktısı alma verisi olmaması, bu belgelerin hiçbir zaman yazıcı çıktısı alınmamış olma ihtimalini göstermektedir. Aynı dizin içinde bulunan “Güvenlik harekat planına ek Lahika-2, Lahika-3” belgelerinin yaratılma tarihlerinin değiştirildiği sonucuna götürülmektedir.

İÇERİKLER DEĞİŞTİRİLMİŞ

TÜBİTAK raporunda göze çarpan en önemli hususlardan biri “ Kiliseler ve sinagoglar” isimli belge, başlangıçta “Komutan kapanış konuşması 5 Mart 2003” olarak işlenmiş ve 9 kez bu isimle saklanmıştır. Ancak son saklamada belge “Kiliseler ve sinagoglar” ismiyle saklanmış, içeriği tamamen değiştirilmiştir. Bu durum belgeler üzerinde sonradan manipilasyon yapılmış olma ihtimalini kuvvetlendirmektedir.

GERÇEK OLMADIĞI YÖNÜNDE DELİL VAR

Yapılan inceleme neticesinde, TÜBİTAK raporunda 11 ve 17 no"lu CD"lerin içinde yer alan ve iddia edilen Balyoz, Suga, Oraj, Çarşaf ve Sakal planlarının gerçek olmadığı yönünde gerek teknik ve gerekse askeri yazım usül ve yöntemleri açısından kuvvetli delilleri bulunduğu kanaatine varılmıştır.


Vatan