Garipoğlu"nun ifadesi, TCK"da indirim sağlayan maddelerden yararlanmak amacıyla hazırlanmış izlenimi yarattı. Mahkeme, Garipoğlu"nun ifadesindeki gibi cinayeti ağır tahrik altında işlediğine inanırsa ceza 2 yıl 4 aya kadar inebilecek.

İddianamede, Cem Garipoğlu hakkında “Canavarca bir hisle tasarlayarak adam öldürmek” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istendi. Ancak 18 yaşından küçük olması nedeniyle cezası 18-24 yıla indi.
1. Senaryo: Eğer mahkeme heyeti, Cem Garipoğlu hakkında hiçbir indirim uygulamazssa Cem Garipoğlu, üçte iki oranında indirim öngören infaz yasasına göre en az 12, en fazla ise 16 yıl cezaevinde kalacak.

2. Senaryo: Mahkeme Garipoğlu hakkında “iyi hal” maddesi işletirse cezası en az 15 yıl, en fazla 20 yıla inecek. İnfaz yasası da uygulandığında en az 10 yıl en fazla 13 yıl cezaevinde kalacak.

3. Senaryo: Hem iyi hal hem de dörtte bir oranında “Ağır Tahrik” indirimi hem infaz yasasını uygulanırsa Garipoğlu, en az 7 yıl 4 ay, en fazla 10 yıl cezaevinde kalacak.
4. Senaryo: Mahkeme hem iyi hal hem de dörtte iki “Ağır Tahrik” indirimini ve infazı uygularsa Garipoğlu, en az 5 yıl 1 ay en fazla 6 yıl 6 ay cezaevinde kalacak.
5. Senaryo: Yargılama sonunda hem iyi hal hem de “Ağır Tahrik” indirimini dörtte üç oranında uygulanırsa ve üçte iki oranında cezayı indiren infaz yasası uygulanırsa Garipoğlu, en az 2 yıl 4 ay en fazla
3 yıl 4 ay cezaevinde kalacak. - vatan