Ekonomik krizin başlamasına yol açan ABD'deki banka bilançolarına müdahale resmen başlıyor. ABD Hazine Bakanı Tim Geithner bugün yapacağı basın toplantısı ile ABD Başkanı Barack Obama yönetiminin "zararlı varlıkları temizleme" programını tanıtacak.
Piyasaların kasım ayından beri beklediği haber sonunda bugün açıklanıyor.

ABD Hazinesi aylardır üzerinde çalıştığı banka bilançolarındaki "zararlı varlıkları satın alma planını" bugün kamuoyuna sunuyor.

Hazine Bakanı Tim Geithner'in Türkiye saatiyle 15:00 sularında kameraların alınmayacağı bir brifingle gazetecilere anlatacağı planın odağında Kamu Yatırım Şirketi adı altında bir fon kurulması var.

Bu yeni kamu kuruluşu Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu olan FDIC ve ABD Merkez Bankası FED'in ortak kaynaklarını kullanarak 1 trilyona varan bir büyüklükte varlık alımı yapabilecek.

Kurtarma planının en baştan böyle kurulması gerektiğini düşünen FDIC'nin Başkanı Sheila Bair, Hazine Bakanı Timothy Geithner ile birlikte aynı sunumu Başkan Obama'ya da yapacak.
Hazine kaynakları haftalardır bu plan için hazırlanan piyasaların beklentilerini düşürmeleri tavsiyesinde bulunuyor.

Pazar gecesi The Wall Street Journal'a konuşan Geithner, "Bu işi sadece kamu kaynaklarıyla yapamayız. Özel sektör yatırımcıları da bu plana dahil olmalı" diye konuştu.

Washington bu hafta ayrıca kamu desteği alan finans kuruluşlarının yöneticilerine ödenen ikramiyelere nasıl bir ceza getirilebileceğini de tartışacak.

MİLLİYET