EMNİYET Genel Müdürlüğü"nce bir süre önce hazırlanan "Gizli" ibareli raporda, terör örgütü El Kaide"nin, ABD Konsolosluklarına 5 yıl önce de saldırı planı yaptığı, ancak bu plandan son anda vazgeçip İngiliz Başkonsolosluğu"nu hedef seçtiği yer alıyor.

Dün sabah saatlerinde 3 polisin şehit olduğu, 3 teröristin öldürüldüğü İstanbul ABD Başkonsolosluğu'na yönelik düzenlenen silahlı saldırının ardından, gözler yeniden terör örgütü El Kaide"nin Türkiye yapılanmasına çevrildi. Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından geçen ay hazırlanan El Kaide raporunda örgütün Türkiye yapılanmasına ilişkin önemli bilgilere de yer verildi. Diyarbakır Ağır Ceza Mahkemesi"nde görülen 6 sanıklı El Kaide davasıyla ilgili mahkemenin bilgi edinmek amacıyla talebi üzerine, El Kaide örgütünün yapılanması ve eylem hedeflerine ilişkin 8 sayfalık "Gizli" ibareli rapor hazırlayan Emniyet Genel Müdürlüğü, örgütün önümüzdeki dönemde de ABD Başkonsolosluğu tarzında bombalı, silahlı saldırılara yönelebileceğine dikkat çekiyor.

"SİVİL BİLE OLSA ABD'LİLER VE MÜTTEFİKLERİ HEDEF"

Raporda, terör örgütü El Kaide"nin Mekteb- ül Hidamat adıyla ortaya çıktığı, ilerleyen süreçte 50 ülkedeki temsilciliği aracılığıyla Afganistan"da savaşmak için eleman temin ettiği, El Kaide"nin kuruluşu, ABD"ye karşı savaş ilanı ve cihad bildirileri, örgütün amacı, lideri, stratejisi, örgüt mensuplarının eğitimi, genel yapılanması, karar organları, danışma kurulu, askeri, ticari, dini ve medya komitesi, örgütün maddi kaynakları, hücrelerin finans kaynakları, eylem hedefleri, faaliyet alanları, örgütün sorumlu tutulduğu eylemler ayrıntılı yer alıyor.

Raporda, örgütün liderliğini yapan Suudi Arabistan uyruklu Abdurrahman Awadh oğlu 1957 Jeddah doğumlu Osama Bin Muhammed Bin Awad Bin Laden"in, sivil dahi olsalar tüm ABD ve İsrailliler'in hedefleri olduğunu, Yahudiler'e ve Haçlı ittifakına karşı Cihad için "Uluslararası İslami Cephe" adını taşıyan bir ittifak oluşturduğunu duyurduğu, Ladin"in Afganistan"daki Hindikuş Dağları'nda ABD"ye cihad ilan ettiği ve oluşturduğu Cihad Komitesi'nin başına kendisinin geçtiği belirtildi.

GELİRİ UYUŞTURUCU VE PETROL ZENGİNLERİ

Raporda, El Kaide ile ilgili çarpıcı şu istihbari bilgilere yer veriliyor:

“Cihad örgüt stratejisinde öne çıkan unsur olduğu için Ladin, yetiştirdiği örgüt elemanlarını değişik ülkelerde hücre şeklinde yapılandırıp, kendi başlarına eylem yapmaya teşvik etmektedir. El Kaide, hücrede yer alan birimlerin eğitimini Afganistan, Sudan, Yemen ve Pakistan"daki kamplarda yürütmektedir. Bu kamplarda sahte seyahat belgesi, patlayıcı imali ve kullanımı, pusu, bilgi toplama, gizli iletişim teknikleri, toplum içinde dikkat çekmeden kamufle olma eğitimi verilmektedir. Batılı ülkelerin İslam düşmanlığı yaptığı inanışıyla örgüt Cihad ve Şehit olgularını benimsemiş militan tipi oluşturmaktadır. El Kaide kendine has yapılanması dışında 3 aşamalı strateji izlemekte bunlar hücreler, mücahitler, bölgesel ve yerel örgütlenmelerdir. Örgütteki danışma kurulu kumanda- kontrol merkezi olarak anılmakta, bu kurul büyük kararları (Terörist faaliyetler için fetva verilmesi) onaylayarak vermektedir. Örgütün gelir kaynakları Suudi Arabistan gibi Ortadoğu"daki petrol ülkelerindeki zengin işadamlarından elde edilen gelir, ayrıca uyuşturucu ticaretinden özellikle kuryeler aracılığıyla önemli bir gelir kaynağı elde etmektedir.”

ABD BAŞKONSOLOSLUĞU 5 YIL ÖNCE DE HEDEF ALINMIŞ

Raporda, El Kaide Türkiye Emiri'nin Mardin"in Savur İlçesi nüfusuna kayıtlı Habip Akdaş olduğu, 15- 20 Kasım 2003"teki İstanbul"da meydana gelen bombalı saldırılar için gerekli finansmanın El Kaide örgütü tarafından karşılandığı ve bu saldırılarda 150 bin ABD doları kullanıldığı, eylemde kullanılan araçlara bomba yerleştirilmek için İstanbul İkitelli"de deterjan üretiminde kullanılacağı bahanesiyle bir işyeri kiralandığı, intihar saldırısını düzenleyen bombacılara burada direksiyon eğitimi verildiği kaydedildi.

Örgütün Türkiye"deki ilk eylem hedefinin 2003 yılında Adana İncirlik Hava Üssü, İsrailli yolcuları taşıyan Antalya, Mersin limanlarına yanaşan gemiler, ABD Başkonsolosluğu"nun yer aldığı, ancak bu hedeflerin daha sonra değiştirilerek aynı yıl Neve Şalom, Beth İsrail Sinagogları, HSBC Bank Genel Merkezi ve İngiltere Başkonsolosluğu"na yönelik saldırı düzenlendiği kaydedildi. İstanbul eylemleri yapıldığı sırada bombacıların dikkat çekmemek için takım elbiseli olmaya özen gösterdikleri, eylem yerine gelen örgüt mensubu cep telefonuyla intihar eylemcisini şifreli konuşmayla eylem hedefine yönlendirdiği, aynı zamanda üçüncü bir kişiyle telefon irtibatı kurulduğu ve intihar saldırılarının eş zamanlı gerçekleştiği belirtilen raporda şöyle deniliyor:

“El Kaide terör örgütü, kurdukları ilişkiler çerçevesinde ülkemizde birçok kişinin katılımıyla sorumluluk birimleri kurulmuş, eylemleri finanse etmek amacıyla örgütten maddi destek alınmış; yapılan hazırlıklar sonrası tespit ettikleri belirli özelliklere haiz hedeflere yönelik çok sayıda kişinin ölümüyle sonuçlanan eylemler gerçekleştirilmiştir. El Kaide terör örgütü bağlantılı kişilerin son dönemlerde ülkemizde daha çok cami, çay ocağı ve ev toplantıları düzenledikleri, mezarlık ve merkeze yakın kırsal alanlarda daha çok mezar ziyareti ve ava gitme adı altında bir takım illegal çalışma içerisinde oldukları, çevrelerinde dinen yasak olduğunu düşündükleri içkili, gayri ahlaki işyerlerine yönelik tepki oluşturmaya çalıştıkları, ülkemiz genelindeki eylemlerle Allah"ın rızasını kazanabilecek kendileri için tek kurtuluş yolunun cihad ilan edilen bölgelerde şehit olunarak cennete gitme fikri etrafında oluşum başlatmaya çalıştıkları değerlendirilmektedir. Türkiye sorumluları ise halen yakalanamayan Habip Akdaş, Gürcan Baç, Abdulkadir Karakuş, Azat Ekinci, Sadettin Aktaş, Muhammet Tokaş ve Burhan Kuş"tan oluşmaktadır.”

TOPLU ÖLÜMLERE NEDEN OLAN EYLEM TARZI

Raporda, örgütün ilk hedefinin ABD başta olmak üzere İsrail ve ABD ile müttefik durumda bulunan tüm dünya devletleri olduğu, bu hedefler arasında müttefik ülkelerin askeri, ekonomik, enerji üretim ve dağıtım tesisleri, demiryolları, limanlar, gemiler, sivil, asker, polis, çocuk, kadın olduğu belirtiliyor.

Örgütün eylemlerinin büyük çoğunluğunun ise İslam ülkelerinde gerçekleştirildiği, ABD"nin ise en büyük eylemlerin gerçekleştiği ülke olduğu ifade edilen raporda, “Örgütün eylemlerine bakıldığında El Kaide terör örgütü ABD ve müttefiklerinin ekonomik, psikolojik olarak çökertilmesi temelinde şekillenmiş İsrail ve ABD"ye duyulan tepkilerden istifade ederek küçük eylemlerden ziyade kitlesel ölümlere neden olacak büyük çaplı eylemlere yönelen, gerçekleştirdiği eylemlerle ABD ve İsrail"in yıkılmasını hedefleyen uluslararası bir terör örgütüdür” deniliyor.