Kürtçe"de "öküz" anlamına GA, "dışkı" anlamına gelen "GU" ve Zazaca'da "dışkı" anlamına gelen "GI" harflerinin araç plakası olarak verilmesi tepkilere neden oldu. Diyarbakır Ticaret Sanayi Odası Başkanı Galip Ensarioğlu'nun İl Emniyet Müdürü Mustafa Sağlam ile görüşmesi sonucu bu uygulama durduruldu. Söz konusu harflerin bulunduğu plakalı araç sahiplerinin plakalarını değiştirilebileceği açıklandı.

Kürt ve Zaza kökenli nüfusun yoğun olarak yaşadığı Diyarbakır'da, Kürtçe'de "öküz" anlamına "GA", "dışkı" anlamına gelen "GU" ve Zazaca'da "dışkı" anlamına gelen "GI" harflerinin araç plakası olarak verilmeye başlanması kentte krize nedendi. Bu plakaların kendilerine verilmesine tepki gösteren araç sahipleri, önce plakaları kabul etmeyerek itirazda bulundu. Ancak sonuç alamayan araç sahipleri, bu kez konuyu Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Galip Ensarioğlu'na ileterek çözüm konusunda yardım talebinde bulundu.
Ensarioğlu da Diyarbakır Emniyet Müdürü Müstafa Sağlam ile görüşerek, bu konuda yardım istedi. Ensarioğlu, “Hemşerilerimiz bu konuda ciddi anlamda rahatsız olduklarını bize bildirdi. Bunun üzerine Diyarbakır Emniyet Müdürümüzle görüşerek konuyu izah ettim ve yardım istedim. Sağolsunlar Emniyet Müdürümüz Mustafa Sağlam da Emniyet Genel Müdürlüğü ile görüşercek bu harf gruplarındaki plaka verilmesini durdurdu” dedi.
Diyarbakır Emniyet Müdürü Mustafa Sağlam ise bu harf guruplarının verilmesini durdurduklarını belirterek, söz konusu harflerin bulunduğu plakalı araç sahiplerinin itirazı üzerine plakadaki harflerin değiştirilebileceğini açıkladı. - DHA