Merkezi Almanya’nın Köln kentinde bulunan kamuoyu araştırma şirketi YouGov’un 1017 kişiyle yaptığı ankete göre iki kişiden biri tatilde de çalışmak zorunda kalıyor. Oran erkeklerde yüzde 57, kadınlarda yüzde 48. Araştırmaya katılan yaklaşık dört kişiden biri ‘sık sık’, yaklaşık yarısı ‘ara sıra’ tatilde çalışmak zorunda kaldığını belirtirken, sadece yüzde 13 ‘hiç’ çalışmadığını söylüyor. Araştırma tatillerde de çalışmaya hazır olan kişilerin çoğunun kazançlarının yüksek olduğunu gösteriyor. 
 
Gelişen teknolojinin etkisi 
“Tam plaj havlusunu sermiş, uzanacakken telefon çalıyor. Arayan müdürüm, iş arkadaşım veya yerime bakan kişi oluyor.” Bu cümle ankete katılanların yüzde 41’i için alışılmış bir durum. Bundan rahatsız olanların sayısı da beklenenden çok daha düşük. İşyerinden gelen telefon veya e-postaların keyfini bozduğunu düşünenlerin oranıysa yüzde 40 civarında. 
Katılımcıların yüzde 57’sine göre akıllı cep telefonlarının bu duruma etkisi fazla değil. Yüzde 18’lik kesimse suçu bu telefonlara yüklüyor. 
Tatilde en çok çalışmak zorunda kalanlar genelde yönetici kademelerindekiler oluyor. İş sağlığı uzmanı Ulrike Roth, idari görevlerde bulunanların hem işten sonra hem de izin günlerinde sürekli erişilir olmaktan başka çareleri kalmadığını kaydediyor. 
 
Uzmanlar uyarıyor: Dinlenin! 
Ancak doktorlar ve iş sağlığı uzmanları, dinlenmenin sağlık için büyük önem taşıdığını vurguluyor. Uzman Tim Hagemann, “Eğer tatiller dinlenme amacına uygun değerlendirilmezse tansiyon, tükenmişlik sendromu yani bir diğer adıyla ‘burnout’ ve depresyon gibi strese bağlı hastalıkların baş göstermesi tehlikesi var” diyor. Hagemann, sosyal ilişkilerin de bu durumdan olumsuz etkilendiğini kaydediyor. 
Hukukçular da hiçbir işverenin çalışanlarından tatil günlerinde çalışmasını bekleme hakkı olmadığı konusunda uyarıyor. İş hukukçusu Michael Eckert, “Herkes boş gününde telefonunu, bilgisayarını kapatabilir. Kimse o günlerde e-postalarını okumakla yükümlü değildir” diyor. (Deutsche Welle)