Terör örgütü PKK"nın üst düzey yöneticilerinden Duran Kalkan, 7 askerin şehit olduğu, kimi çevrelerin Türk Silahlı Kuvvetleri"ne yıkmaya çalıştığı ve PKK"nın üstlendiği Tokat saldırısına ilişkin "Bu eylem mücadelenin bir parçası olarak ortaya çıkmıştır. Lâftan anlamayanlara kendi anladıkları dilden mesaj verilmiştir. Bu bir uyarıdır, mesajdır" dedi.

-DURAN KALKAN: KOMPLO, PROVOKASYON DEMEK BOŞ, AKP HİLE İÇİNDE-
Kalkan, ANF"ye yaptığı açıklamada, PKK"nın gerçekleştirdiği Tokat saldırısına ilişkin çok komplo, provokasyon gibi spekülatif değerlendirmeler yapıldığını, ancak bunların anlamsız ve boş değerlendirmeler olduğunu ifade ederek, "AKP"nin hile ve oyun içinde olması halkta, bütün hareketimizde, dört parçada ve yurtdışındaki örgütlerimizde gerçekten ölçülemez ve önü alınamaz bir öfkeye yol açtı. Öyle ki her taraftan bize baskılar geldi. Fedai eylem önerileri en üst düzeye çıktı. Herkes harekete geçmeye yöneldi. Yönetimimiz üzerinde çok ağır bir baskı oluşturdu. Tokat eylemi gibi birçok olay olabilirdi. Birçoğunun önünü aldık. Biraz daha planlı yaklaşılmasını sağladık. Bazı yerlerde de olaylar oldu. Sadece Tokat"ta olmadı. Mardin"de, Beşiri"de oldu, Zagros"ta oldu. Birçok yerde irili-ufaklı çatışmalar yaşandı. Tokat"taki de bunun bir parçasıdır, tamamen böyle bir süreçle bağlantılıdır. Herkes bunu böyle okumalı ve anlamalı" diye konuştu.

-"LAFTAN ANLAMAYANLARA KENDİ DİLLERİNDEN MESAJ VERİLMİŞTİR..."-

Kalkan, Tokat eyleminin süreçten kopuk olmadığını savunarak şöyle dedi: "Peki, böyle bir eylem olmayacak da ne olacaktı? DTP kapatılacak, milletvekillerine siyaset yasağı getirilecek ama gerilla buna seyirci mi kalacak? Gençlik sessiz mi kalacak? Kalmadı. Kürt gençliği sokakta polisle o kadar çatışmaya girdi. Polise karşı silah olarak sadece taşları olan ve bunlarla karşı koyan Kürt gençliği yanında, bir de elinde silahı olan, askeri eğitim görmüş, daha da mevzilenmiş olan gerillanın neler yapabileceğini bir düşünün. O daha fazlasını yapabilirdi. Nitekim yapmak istiyordu da. Yönetim olarak biz bunu en aza çekmeye, daraltmaya çalıştık. Herkes böyle bilsin, böyle anlasın. Bu eylem mücadelenin bir parçası olarak ortaya çıkmıştır. Lâftan anlamayanlara kendi anladıkları dilden mesaj verilmiştir. Bu bir uyarıdır, mesajdır. Ondan öteye herhangi bir şey yoktur." "PKK zayıflığı nedeniyle, çırpınış halinde olduğu için Tokat"ta eylem yapmış", "PKK"ya katılımları durdurduk. Tokat"ta da can çekişmekte olduğu için böyle bir şeye başvurdu" yönünde değerlendirmeler yapıldığını anımsatan Kalkan, "Çırpınan, ölüm döşeğinde olan Tokat gibi bir yerde eylem yapabilir mi?" diye sordu. Kalkan, şöyle konuştu: "Katılım dursaydı gerilla nasıl Tokat"a kadar giderdi? Can çekişiyor olsaydı Tokat gibi bir yerde nasıl eylem yapabilirdi? Demek ki bu tür söylemler doğru değildir. Böyle düşünceler çok maksatlıdır. Kendini kandırmaya, toplumu aldatmaya dönüktür. Biz buradan öneriyoruz; Türkiye"nin aydını, siyasetçisi, düşünürü kendini kandırmaktan da, Türkiye toplumunu aldatmaya çalışmaktan da vazgeçsin, gerçekleri görsün, serinkanlı olsun, gerçekleri teslim etsin, buna uygun davransın. Doğru olan budur. Bu bakımdan bu tür olaylar öyle provokasyon ve komplo teorileriyle izah edilemez. Tamamen siyasi sürece bağlıdır. O siyasi sürecin bir gereği olarak öne çıkmıştır."/vatan