ABD Savunma Bakanlığı'nın (Pentagon) uluslararası güvenlik işlerinden sorumlu üst düzey yetkilisi Joseph McMillan, ''Türkiye'nin, terör şiddetini önlemesi için ihtiyaç duyduğu araç ve kabiliyetlere sahip olmasını sağlamaya olan bağlılıklarının devam ettiğini'' söyledi.

"TERÖRLE MÜCADELE ORTAK TAAHHÜDÜMÜZ"
31. Amerikan Türk Konseyi (ATC) toplantısı dolayısıyla düzenlenen panelde konuşan McMillan, Türkiye ile ortak taahhütlerinden birinin de terörle mücadele olduğunu hatırlattı.

Bu noktada, ABD'nin El Kaide, Taliban ve diğer aşırılık yanlısı gruplarla mücadelesini sürdürürken, Türkiye'nin de terör örgütü PKK'ya karşı mücadele verdiğini belirten McMillan, PKK'yı, ''Kürt haklarının meşru siyasi davasını temsil etmeyen bir terörist oluşum'' olarak niteledi.

McMillan, Türkiye ve ABD'nin, terörle mücadelede birbirlerinin yanında yer aldığını belirtirken, ABD yönetimi olarak, Türkiye'nin, terör şiddetini önlemek için gereken araç ve kabiliyetlere sahip olmasını sağlamaya olan bağlılıklarının sürdüğünü kaydetti.

McMillan, ''Türkiye, Kürt halkının arzularını ele almaya ve böylece PKK'yı, acıları suistimal etme olanağından mahrum bırakmaya dönük siyasi süreç yolunda gayret gösterirken, terör şiddetini önlemesi için ihtiyaç duyduğu araç ve kabiliyetlere sahip olmasını sağlamaya olan bağlılığımızı sürdürüyoruz'' dedi.

İZMİR'E NATO ÜSSÜ
Türkiye'nin NATO füze savunma sistemi kapsamındaki erken uyarı radarına Malatya-Kürecik'te ev sahipliği yapması ile İzmir'de NATO merkez üssü kurulmasının Türkiye'nin NATO'daki önemini daha da artırdığını ifade eden McMillan, ayrıca, Türkiye'nin, 2014 yılında ABD'nin Afganistan'tan askerlerini çekmesinin ardından da eğitim gibi konularda katkılarının devam edecek olmasını memnuniyetle karşıladıklarını kaydetti.

İRAN
McMillan, İran'ın nükleer çalışmaları konusuna Türkiye ve ABD'nin aynı bakış açısından baktığını ama bunun yanında bu sorunun nasıl çözülebileceği konusunda da anlaşmak gerektiğini söyledi.

İSRAİL VE SURİYE İLE İLİŞKİLER
İki ülke olarak, Suriye konusundaki gelişmeleri hemen her düzeyde istişare ettiklerini belirten McMillan, İsrail-Türkiye ilişkilerinde de iki ülkenin, ilişkileri ileriye götürmek için bir yol bulması gerektiği görüşünü dile getirdi. McMillan, Türkiye ile İsrail arasındaki gerilimin iki ülkenin uzun yıllara dayanan askeri ilişkilerini de tehlikeli biçimde yok ettiğini, iki ülke arasında devam edecek sorunların iki ülkenin de dostu olarak ABD'yi de etkileyeceğini ifade etti.

TÜRK HALKI ABD'Yİ NEDEN SEVMİYOR..
McMillan, Türk halkındaki ABD'ye yönelik olumsuz bakışa da değinerek, iki ülke yönetimi arasındaki iyi ilişkilere bakıldığında bu durumun uyuşmazlık oluşturduğunu, bu nedenle iki ülkenin de halklarına ilişkilerini daha iyi anlatmak için birlikte çalışması gerektiğini söyledi.

McMillan, Suriye'ye yönelik bir soru üzerine, ''Kolay bir çözüm yolu olsaydı, zaten şimdiye kadar çözmüştük'' dedi.

TÜRKİYE'YE SİLAH SATIŞI
Bir gazetecinin, ''Yönetiminizin, Türkiye'ye 'Reaper' (silahlı insansız hava uçağı) satışları konusundaki pozisyonu nedir? Kasım ayındaki Başkanlık seçimlerinden önce bu satışın tamamlanacağını düşünüyor musunuz?'' şeklindeki sorusu üzerine McMillan, gerek bir önceki ABD Savunma Bakanı Robert Gates, gerekse de şimdiki Savunma Bakanı Leon Panetta'nın birçok kereler ABD'nin, Türkiye'ye, terör örgütü PKK ile mücadelesinde başarılı olması için ihtiyaç duyduğu araç ve kabiliyetlere sahip olmasına yönelik bağlılığına dair güvence verdiğini belirtti.

McMillan, önemli boyuttaki savunma teknolojisinin satışı konusunda karar sürecinin, sadece yürütmeyi değil, Kongre'yi de içine alan karmaşık bir süreç olduğuna işaret ederek, bu konuda ne kadar hızlı yol alınacağının birçok faktöre bağlı olduğunu, bu faktörlerden birinin de seçimler olduğunu söyledi.

McMillan, satışın olup olmayacağı veya ne zaman olacağı konusunda tahmin yürütemeyeceğini, ancak Türkiye'nin ihtiyacını karşılama konusunda çalışmaya devam ettiklerini belirtti.

Genelkurmay Genel Plan Prensipler Başkanı Korgeneral Mehmet Emin Alpman da, Türkiye ile ABD arasında barış, güvenlik ve refaha yönelik ortak bakış açısı bulunduğunu ve birlikte çalıştıklarını söyledi.

ABD'nin küresel güç, Türkiye'nin de bir bölgesel güç olarak işbirliğinin, bölgesel ve diğer konularda zorluklarla mücadele etmede önemli olduğunu belirten Alpman, bölgesel ve küresel gelişmelere bakıldığında, iki ülkenin bu dönemde geçmişte hiç olmadığı kadar birbirine ihtiyacı olduğunu ve ilişkilerini daha kapsamlı hale getirmesi gerektiğini kaydetti.

Alpman, Türkiye'nin terör örgütü PKK ile mücadelesinde ABD ile istihbarat paylaşımı işbirliğinden memnuniyetlerini dile getirdi ama hala Türkiye'nin terör örgütü ile mücadelesinin sona ermediğini söyledi.