Türk ordusu beklenen sınır ötesi operasyonunu gerçekleştirdi ve Kandil"le beraber 3 PKK kampını yerle bir etti. Havadan gerçekleştirilen operasyonda, sınırdan 100 kilometre içeri giren jetler, terör yuvalarına bomba yağdırdı. Orgeneral Büyükanıt ve komutanlar jetlerden kendilerine gelen görüntülerle operasyonu saniye saniye izledi

1-ABD İSTİHBARATI GELDİ

ABD, terör örgütüne yönelik istihbarat alan Genelkurmay, öğle saatlerinde harekete geçti. İstihbaratta örgütün Kandil"deki ana karargahına ve kamplarına ilişkin nokta bilgiler bulunuyordu. Kuvvet komutanlarıyla bir araya gelen Orgeneral Büyükanıt"ın toplantısından, hava unsurlarının ağırlıklı olacağı operasyon kararı çıktı. Operasyonun tarihi ve saati de burada belirlendi. Operasyon kararı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan"a bildirildi.

2-HAVA SAHASI BOŞALTILDI

Hazırlıklar son derece gizli yürüten Türkiye, bilgi sızmasını engellemek için sadece birkaç saat öncesinde ABD"ye operasyon bilgisini verdi ve TSK"ya bağlı savaş uçaklarının olası karşılaşma riski de hatılatılarak, bu konuda önlem alınması istendi. ABD Başkanı George Bush harekete geçti. Kurmaylarıyla konuyu değerlendiren Bush, Irak"taki ABD hava birliklerine emir vererek, Irak hava sahasının operasyondan bir saat önce gece yarısı 00.00"da boşaltılmasını istedi.

3-GECE YARISI DÜĞMEYE BASILDI

Cumartesi akşamı Genelkurmay Karargâhı"na gelen Büyükanıt, son hazırlıkları takip etti ve gece yarısı saat 01.00"de başlayan operasyonun emrini verdi. Yanında Kara, Hava ve Jandarma genel komutanları da vardı. Diyarbakır, Kayseri Konya, Balıkesir, Eskişehir, Merzifon ve İncirlik üslerinden jetler havalanmaya başladı. Hava Kuvvetleri Komutanı Org. Aydoğan Babaoğlu da, hava operasyonu için düğmeye bastı.

4-PKK HABER ALAMADI

Verilen emirle birlikte, önce Kayseri 12"nci Hava Ulaştırma Ana Üs Komutanlığı ile Konya 3"üncü Ana Jet Üs Komutanlığı"na bağlı savaş uçakları havalandı ve rotalarını Kandil Dağı"na çevirdiler. Diyarbakır"daki 8"nci Ana Jet Üs Komutanlığı"nda konuşlu F-16 uçaklarından oluşan 181 ve 182"nci filolara bağlı uçaklar ise daha sonra havalandı. Böylece, operasyona yönelik istihbari bilginin terör örgütü yandaşları tarafından PKK"ya bildirilmesinin önü kesilmiş oldu.

5-3 SAAT 15 DAKİKA GÖKTEN BOMBA YAĞDI

Türk Hava Kuvvetleri"ne bağlı savaş uçakları, 3 saat 15 dakika süren hava operasyonu sırasında, terör örgütünün yuvalandığı Kandil üzerinde 100"ün üzerinde sorti yaptı. PKK"nın Kandil Dağı"ndaki ana karargâhı ve kampları, tonlarca bomba atılarak yerle bir edildi. Operasyonda Şınave, Rezge, Maredıve, Sıpyegla ve Suregıle köylerindeki PKK kampları da yoğun olarak bombalandı. Saatler 04.15"i gösterdiğinde ise hava operasyonuna katılan savaş uçakları, görevlerini tamamlayarak kayıp vermeden üslerine geri döndü. Kandil, Zap, Avaşin ve Hakurk kamplarının hedef alındığı operasyonu tamamlayan birlikler, örgütün iletişim birimlerini de yok etti.

PKK"ya pazar cevabı

Sınır ötesİ operasyon için seçilen gün de terör örgütüne yönelik önemli bir cevap niteliğindeydi. Ekim ayında iki hain saldırı gerçekleştiren PKK"nın çok sayıda askerimizin şehit düşmesine neden olan saldırılar da pazar günü yapılmıştı. 7 Ekim Pazar, Şırnak"ta operasyon yapan bir time bomba ve uzun namlulu silahlarla saldıran PKK"lı teröristler, bir astsubay ve 12 askeri şehit etmişti. 21 Ekim"de de Hakkari Dağlıca"da çıkan çatışmada 12 asker şehit düşmüştü. Dağlıca baskının üzerinden 56 gün geçtikten sonra Türkiye, Kuzey Irak"taki PKK unsurlarına yönelik sınır ötesi operasyonunu da yine bir pazar günü gerçekleştirdi.

Gece görüşü olan 50 uçak

Operasyona gece görüş özelliği olan 50"ye yakın savaş uçağı katıldı. Hava operasyonunu Diyarbakır 2"nci Taktik Hava Kuvvet Komutanı Korg. Rasim Arslan Diyarbakır"dan komuta etti. Operasyona Diyarbakır 8"inci Ana Jet Üssü"ne bağlı uçakların yanı sıra Balıkesir, Eskişehir, İncirlik, Merzifon ve Konya Jet Üslerinden kalkan F-16 ve F-5"ler de katıldı. Balıkesir"den kalkan jetlere yakıt nakli havada yapılarak “non-stop” uçuş yapmaları sağlandı.

Son darbeyi topçular vurdu

Hava akınının tamamlanması ve savaş uçaklarının bölgeyi terk etmesinin ardından, bu kez sınırda konuşlu topçu birlikleri devreye girdi ve Kuzey Irak"ta bulunan PKK hedeflerine yönelik yoğun topçu atışı yapıldı. Uzun menzilli topların kullanıldığı operasyon, Zap, Avaşin ve Hakurk bölgelerinde yoğunlaştı. Topçu birlikleri Kuzey Irak"ta Pusağa Vadisi, Serdest, Sersezere, Kaniması ve Hezil kesiminde bulunan Yukarı Seranis, Aşağı Seraniş, Keşan, Tırbıla, Kerane köylerinin bulunduğu bölgeleri yoğun olarak bombaladı. Bölgeye indirilen özel timler de PKK"lı avına başladı. Topçu birliklerinin yoğun ateşi sabah 08:00"de son buldu. Uçakların dönmesinin ardından Genelkurmay Başkanı Org. Büyükanıt, karargâhta komutanlarla birlikte bir değerlendirme toplantısı yaptı ve operasyonun başarıyla sonuçlandığı belirlendi. Genelkurmay Başkanlığı"nın operasyona ilişkin açıklaması internet sitesinde yer aldı. Açıklamada, sivil yerleşim birimlerinin hedef alınmadığına vurgu yapıldı. Kandil ve diğer kamplardan kaçarak Türkiye"ye sızabilecek teröristlere karşı da sınıra komando timleri yerleştirildi. Kaçış yolları topçu ateşi altına alındı.

Mutlu ÇÖLGEÇEN - Volkan YANARDAĞ / Akşam