Yeniden seçilen DTP Genel Başkanı Türk: İçinde yeni bir anayasanın bulunmadığı bir açılımın başarı şansı yoktur. Sayın Öcalan"ın sorunun çözümü konusunda ne derecede etkili olduğu ortaya çıkmaktadır

DTP Genel Başkanı Ahmet Türk, Kürt sorununun çözümü konusunda Mevlana ve Şemsi-i Tebrizi örneğini vererek, “Halklarımız arasında, bu muhabbet kurarak, onları sevgi ile kucaklaştıracağımız bir politikayı ortaya koyduğumuz zaman, sorunların tek tek nasıl çözüldüğüne hep beraber tanık olacağız” dedi. Türk, Başbakan Tayyip Erdoğan"ın kararlı ve cesur olması gerektiğini de vurgularken, “İçinde yeni bir anayasanın bulunmadığı bir açılımın başarı şansı yoktur. Çözüm denkleminde önemli bir yeri bulunan Kürt dinamiği bu sürecin dışında tutulmaya çalışılıyor. Sayın Öcalan"ın sorunun çözümü konusunda ne derecede etkili olduğu ortaya çıkmaktadır” dedi.
DTP"nin Selim Sırrı Tarcan Spor Salonu"ndaki 3. Olağanüstü Büyük Kongresi, Abdullah Öcalan"ın posterlerinin açılmasıyla yaşanan gerginlikle başladı. DTP"nin kurulduğu günden bu yana demokrasi, barış ve özgürlük için mücadele ettiğini, çok bedeller ödediğini söyleyen Türk, şu mesajları verdi:
MEVLANA VE ŞEMS-İ TEBRİZİ: Anadolu ve Mezopotamya topraklarının kadim tarihlerinde çok büyük muhabbet-birliktelik uzlaşı gelenekleri vardır. Bunlardan biri de Mevlana ve Şemsi-i Tebrizi"nin arkadaşlığı ve dostluğudur. Mevlana"yı tüm dünyada bir barış ve sevgi önderi yapan, Onun Şems-i Tebrizi ile kurduğu felsefi-düşünsel-diyaloğa dayalı ilişkisidir. Halklarımız arasında, bu muhabbet kurarak, onları sevgi ile kucaklaştıracağımız bir politikayı ortaya koyduğumuz zaman, sorunların tek tek nasıl çözüldüğüne hep beraber tanık olacağız.
BAŞBAKAN CESUR OLMALI: Sayın Başbakan iki aydır Kürt sorunuyla ilgili "biz risk aldık, neye mal olursa olsun sonuna kadar gideceğiz" diyor. Elbette Kürt sorununun çözümü risk almayı, kararlı durmayı ve cesur olmayı gerektirir. Gelinen nokta itibariyle hükümetin tutumu bu konuda pek iç açıcı değildir.
YOL HARİTASINI BİLMEK HAKKIMIZ: İçinde yeni bir anayasanın bulunmadığı bir açılımın başarı şansı yoktur. Çözüm denkleminde önemli bir yeri bulunan Kürt dinamiği bu sürecin dışında tutulmaya çalışılıyor. Sayın Öcalan"ın sorunun çözümü konusunda ne derecede etkili olduğu ortaya çıkmaktadır. Yol haritasını bilmek ve öğrenmek halkımızın ve demokratik kamuoyunun da hakkıdır. Sayın Başbakan da "akan kanı durduracağız" diyor.
O halde, Sayın Başbakan ve Hükümetin, kanı durdurmak isteyenleri muhatap alarak, bu söylemin asgari gereklerini yerine getirmesi gerekir. Savaş çığırtkanlığı yapanları muhatap alıp, onların tepkilerine göre açılımın rotasını belirlemeye çalışmak ise, bu ülkeye kaybettirir. DTP"nin içinde olmadığı kalıcı bir çözüm süreci mümkün değildir. Elbette, silahların gündemden kalkması ve çatışmasız bir ortamın sağlanabilmesi için, elinde silah bulunduran PKK"nın çözüm süreci dışında tutulmaması gerekir.
KİLİDİ AÇICI ANAHTAR İMRALI: Akan kanı durdurma konusunda samimiyseniz, acil olarak PKK"yı çatışmasızlık çizgisinde tutacak güven verici adımları atmak durumundasınız. Bunun yolu karşılıklı çatışmasızlıktan ve taraflar arası müzakerelerden geçer. Çözüm için kimsenin elinde sihirli bir değnek yoktur ama, kilidi açacak anahtar da ortadadır. İmralı"nın bu anahtarı barış için kullanacağından hiç şüphem yoktur.
BAYRAKLA İHTİLAFIMIZ YOK: Burada şunu kalın çizgilerle bir kez daha vurgulamak istiyorum; Kürtlerin dilsel, kimliksel, kültürel hak talepleri üniter yapıyı daraltmaz, sınırlandırmaz. Türk yurttaşlarımızın temel hak ve özgürlüklerini kısıtlamaz, eksiltmez. Burada bir halkın haklarından kesilip, bir diğer halka verilmesi söz konusu değil. Kimse böyle bir kaygıya kapılmamalıdır. Sorunun özü, halkların hak ve özgürlükler bağlamında eşit statüye sahip olmamasıdır. Kürtlerin, Cumhuriyet ve bayrakla bir ihtilafı yoktur.
TÜRKİYE"DE SOL YOK: Türkiye"nin demokratik dönüşüm süreci içerisinde, demokratik sol bir siyasetin olmayışı, bizleri en çok üzen ve kaygılandıran durumların başında gelmektedir. Türkiye"nin demokrat ve özgürlükçü aydınları, akademisyenleri, demokratları, eski-yeni politikacıları, yazarları ve sanatçıları, hareketleri-toplulukları, her kesimin içinde olacağı, yeni bir sol yapılanma içinde olmamız, hepimiz için tarihi bir zorunluluktur.
TÜRKİYE HALKINA ANLATACAĞIZ: Önümüzdeki dönemde, kendimizi Türkiye halkına daha iyi anlatacağız. Bize karşı, statükocu ve milliyetçi kesimler tarafından oluşturulan önyargıları kırma konusunda, empati ve halkla ilişkileri daha kapsamlı bir şekilde yerine getireceğiz.





İstiklal Marşı yok bayrak var
- İstiklal Marşı"nın okunmadığı kongrede, “Kürt mücadelesinde yaşamını yitirenler için” saygı duruşunda bulunuldu. Bunun üzerine kongreye katılan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Şükrü Ayalan, salonu terk etti.
- Yüzleri poşu ile kapalı bazı kişiler, delegelerin bulunduğu bölümde Abdullah Öcalan posterleri ve terör örgütünün renklerinin bulunduğu bez parçaları açtı. Salondakiler bu sırada terör örgütü elebaşısı lehine Kürtçe slogan atarken, bazıları da eylemcilere pet şişe attı. Olaylar sırasında bazı gazeteciler de tartaklandı.
- Kongre salonunda Kürtçenin yanı sıra Türkçe, Ermenice şarkılar çalındı, Karadeniz ezgilerine yer verildi.
- Ahmet Türk 651 oyla yeniden Genel Başkan seçildi.
- Kongrede seçime tek liste ile gidildi. PM listesinde, 15"i cezaevindeki DTP"liler, 21"i de milletvekili olmak üzere 90 kişi yer aldı. Abdullah Öcalan"ın kardeşi Mehmet Öcalan, tarihçi Faik Bulut, eski bakan Adnan Ekmen, eski CHP"li Esat Canan, eski SDP Genel Başkanı Filiz Koçali, kendini fesheden DEHAP"ın genel başkanı Tuncer Bakırhan listeye yeni giren isimler oldu.