PKK'ya yönelik sınır ötesi harekâtın finans ayağı da sonuç verdi. PKK'nın kara para güzergâhını ortaya çıkaran Türkiye, gerek Kuzey Irak'ta gerekse Avrupa'da baskıyı artırınca örgütte kriz patladı. Avrupa'nın Türkiye üzerinden PKK'ya bankalar aracılığıyla aktardığı kara para trafiği MASAK tarafından resmi olarak ortaya kondu. İlk kez SABAH'ın duyurduğu bu haberde PKK'ya son bir yıl içinde kuryeler aracılığıyla aktarılan paranın 200 milyon euroyu, bankacılık sistemi ile aktarılan paranın da 20 milyon euroyu geçtiği belirlendi. Resmi belgelere göre kuryeler Avrupa-Hakkâri-Şırnak, Van-Irak, İran hattını kullandı. Paraların ağırlıklı olarak Almanya, Hollanda, Danimarka, Fransa başta olmak üzere 14 Avrupa ülkesinin tamamında dolaşım yaptığı da belirlendi. KCK operasyonlarıyla birlikte Türkiye'deki Hakkâri, Şırnak, Van-Irak hattındaki para trafiği sekteye uğradı. Kuryelerin birebir takibe alınması, Erbil Havaalanı'nda güvenlik önlemlerinin artırılması ile valizle para transferinin de yolu kesilmeye başladı. Amerika'da olduğu gibi sınır bölgeleri başta olmak üzere riskli bölgelerde valizde taşınan paralarının geçişine de izin verilmeyince örgüt para sıkıntısına düştü. 
 
BANKAYA UĞRAMIYORLAR
Örgüt üyelerinin mal varlıklarına ilişkin veriler de dikkate alınarak, PKK ve şehir yapılanması KCK üyelerinin hesap hareketleri anlık izlemeye alındı. Son birkaç aydır bu hesaplardaki hareketin durduğu görüldü. Örgüt üyelerinin deşifre olmamak, suçüstü yakalanmamak için banka şubelerinden ve hesaplarından uzak durduğu belirlendi.Gıda, giyecek başta olmak üzere silah gibi giderleri karşılamak için finans arayışına düşen Kandil, Avrupa'daki liderleriyle acil toplantı kararı aldı. 
 
BAĞIŞLAR AZALDI 
Avrupa ülkelerinde, PKK'ya destek veren yaklaşık 200 dernek ve vakıf bulunuyor. PKK para trafiğini Kürt Demokratik Halk Birlikleri (ERNK) düzenliyor. Birliğe bağlı Kürt Ulusal Kongresi ve Avrupa Kürt Dernekleri Konfederasyonu da örgüte gelir sağlayıcı çalışmalar yapıyor. Terör örgütünün sadece Almanya'da yasaklanmasına karşın paravan isimlerle kurduğu 40'a yakın derneği bulunuyor. Bu dernek ve vakıflar aracılığıyla Avrupa'da yaşayan Kürt kökenli vatandaşlardan bağış adı altında para toplanıyor. Ancak, son dönemde Başbakan Tayyip Erdoğan'ın bizzat dile getirdiği örgüte destek veren vakıfları Almanya hükümeti de incelemeye aldığı için bağışlar da azalmaya başladı. Kuzey Irak kaynakları, "Örgüt köşeye sıkışmış durumda. Bölgesel Kürt Yönetimi Lideri Barzani tavrını net bir şekilde ortaya koydu. Barzani'nin tavrı nedeniyle büyük bir sıkıntı var. Bir yandan operasyonlar bir yandan da nakit sıkıntısı nedeniyle çıkış yolu arıyorlar. Suriye umut olarak görülüyor. Suriye'deki Kürtlerin destek vermesi için de bölgeye heyet gönderdiler" değerlendirmesini yaptı. 
 
PARA AKIŞININ VERİTABANI YAPILDI
Maliye, Hazine, Sermaye Piyasası uzmanları ve istihbarat birimlerinin birlikte yürüttüğü çalışma kapsamında, döviz bürolarından finans kurumlarına kadar geniş bir alanda mali sistemdeki şüpheli işlemleri izlemeye aldı. Buna dayanarak bir veritabanı oluşturuldu. Gelen bilgiler bilgi işlem ortamında izlendi. Böylece yıllar itibariyle lokal bazda para trendleri izlenmeye başladı. Özellikle yasadışı yollardan edinildiği konusunda şüphe uyandıran evrak, para ve menkul kıymetlerin izi sürüldü. İkinci adımda para hareketlerinin bölgesel bazda nasıl geliştiğine bakıldı.