Alınan bilgilere göre, bu ailelerden 716'sı işbirliği konusunda olumlu cevap verdi. Yapılan görüşmelerde 17 teröristin pişman olarak dağdan inmesi sağlandı. Cezaevlerinde kalan 69 teröristin de örgütle bağı koparıldı. Emniyet, proje çerçevesinde 81 ildeki Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'nde görev yapan polisleri özel bir eğitime aldı. 800 polis daha sonra sahaya gönderildi. PKK'nın organize ettiği eylemlere katılan sempatizanlarla ilgili de çalışma yürüten ekipler, bu kişilere de ulaşarak 'örgütün canlı kalkanı olmayın' uyarısında bulundu.
Zaman Gazetesi'nin haberine göre, emniyet bu amaçla 81 ildeki Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'nde görev yapan polisleri özel bir eğitime aldı. 800 polis dört aşamalı kapsamlı bir eğitimden geçirildikten sonra sahaya gönderildi. Bu polisler, teröristlerin aileleri ile PKK'nın organize ettiği eylemlere katılan sempatizanlarla ilgili çalışma yürüttü. Sonuç olarak, polise taşlı saldırılarda kullanılan çocuklardan yaklaşık bin 500'ü, örgütün eylemlerinde canlı kalkan olmaktan çıkarıldı. Eylemlerde kullanılan çocuklara, gözaltına alma ve savcılığa çıkartma gibi prosedürler uygulanmadı. TEM polisi yasadışı eylemlere katılan bu çocuklarla tek tek görüşerek ikna etti. Ancak bu tür eylemlere katılmaları halinde haklarında adli işlem yapılacağı uyarısı hem ailelerine hem de çocuklara anlatıldı.


İkna çalışmaları ile terör örgütü PKK'ya cezaevinde de önemli darbe indirildi. Örgütsel faaliyetlerinden dolayı hüküm giymiş olan 69 teröristin cezaevlerinde PKK terör örgütü ile bağının kopartılması sağlandı. Örgütle yollarını ayıran bu hükümlülerin farklı koğuşlara alınması sağlandı. Terör örgütü ile mücadele ilköğretim, lise ve üniversitelere de yayıldı. 27 ildeki okullarda seminer, panel gibi etkinlikler düzenlendi. Bu çalışmalarda 200 bin öğrenciye ulaşıldı. Bu eğitimlerde örgütün öğrencileri içine çekmek için kullandığı yöntemler anlatıldı.


Bölge milletvekilleri: Acıları yarıştırmak doğru değil


fŞehit aileleri ile dağda yakınları ölen ailelerin Diyarbakır'daki buluşmasına yönelik olumlu tepkiler sürüyor. AK Parti Diyarbakır Milletvekili Abdurrahman Kurt, yaşanan manzarayı 'tarihî bir olay' olarak değerlendirirken, "Acıları en doruk noktada yaşamış bu insanların bile kucaklaşmayı başarabilmesi hepimize örnek dersler içermektedir." ifadesini kullanıyor. Toplumun birbirleriyle acıları yarıştırmak değil, aksine kardeşlik duygularıyla kucaklaşmasının gereğine vurgu yapan Kurt, "Bu aileler kan davası, kin ve acıları yarıştırma derdinde değil. Geçmişten bu yana sürdürülen acıları bir kenara bıraktılar. Artık onların dışında kalan insanların kan üzerinden siyaset yapmaları büyük bir vebal olur." diyor.


AK Parti Diyarbakır Milletvekili İhsan Arslan da şehit aileleri üzerinden siyaset yaparak süreci baltalamak isteyenlerin ellerinde bahane kalmadığını savunuyor. Arslan, "Şehit aileleri Türkiye'nin geleceği için bağırlarına taş basıp acılarını unutmaya hazırlarsa başkalarının hayli hayli unutma mecburiyetleri vardır.Bir araya gelme ile verilen mesaj şudur: 'Bizim çocuklarımız öldü ama başkalarının ki ölmesin. Gelecekte bu ülkede birlikte kardeşçe yaşayalım. " yorumunu yapıyor.