DİYARBAKIR'DA dağa çıkarılan çocuklarını PKK'dan geri almak için oturma eylemi yapan annelerin sayısı her geçen gün artıyor. 3 anne ile başlayıp önceki gün akşam 33'e ulaşan sayı, dün Erzurum, Kars, Mardin ve İzmir'den gelen ailelerin katılımıyla 47'ye ulaştı. Anneler Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi önünde çocuklarının fotoğraflarıyla gözyaşı dökerken, eyleme dün katılan üç anne baygınlık geçirdi. PKK'nın kaçırdığı çocuklardan birinin 12 yaşında olduğu ortaya çıktı.
Gözü yaşlı anneler direniyor
20 Mayıs günü Diyarbakır Selahaddin Eyyübi Anadolu Lisesi öğrencileri Halime Gündüz (16) ile Fırat Aydın Eren (15)'nin ailelerinin PKK'ya karşı başlattığı eyleme farklı illerden gelen aileler de destek vermeye başladı. Son iki günde eyleme katılan annelerin çocukları arasında 12 yaşında 1, 13 yaşında 1, 14 yaşında 3 çocuğun annesi de yer aldı. PKK'nın dağa kaçırdığı çocukların 12 ila 21 yaş aralığında olduğu görülürken, her anne yürek yakan bir hikaye anlattı. Eyleme katılan aile sayısı da 47'ye yükseldi.
O ÇOCUK DEĞİL
Dağa kaçırılan çocuklardan Yunus Dalgın'ın (13) 5 aydır, Efecan Toktan'ın (14) ve Özcan Günay'ın (14) 2 aydır, Yusuf Aker'in (14) da 3 aydır PKK'nın elinde olduğu öğrenildi. PKK tarafından kaçırılan en küçük çocuk olan Mazlum Eşiyok'un (12) annesi Bediye Eşiyok, "Oğlum henüz 12 yaşında. Bu yaşta çocuk evde ekmek için su için ağlar. Dağda taşta ne yapacak. Oğlum daha çocuk bile değil bebek. Oğlumu göndersinler, anasının yanına. Öcalan'a sesleniyorum. Ne olursun oğlumu gönderilmesini sağla" diye gözyaşı döktü.
TEK EVLADIMI ALDILAR
Mardin'den gelerek dün eyleme katılan anne İffet Güneş, kazının Diyarbakır'da lise öğrencisi olduğunu ve kandırılarak örgüte gönderildiğini söyledi. "Tek çocuğum tek evladım Leyla, benim hem anam, hem babam, hem de arkadaşımdı. Allah hakkı için kızımı göndersinler. Ona kavuşmak istiyorum, onu özledim. Evlat acısı tarif edilemiyor. Bunu anlamıyorlar mı?" diye gözyaşı döktü. İzmir'den Diyarbakır'a giderek dün eyleme katılan Sevi Esendir ise kızı Büşra'nın (17) 10 gün önce PKK'ya katıldığını ve yıkıldığını dile getirdi.
OĞLUMA EL KOYDULAR
Bedriye Eşiyok ise 13 yaşındaki oğlu Muzlum'un kuzeni Leyla Güneş'ten 1 hafta sonra Savur Yeşilalan Köyü'nde PKK tarafından alıkonulduğunu ifade ederek, "Oğlumu gerillalar götürmüş. Oğlum küçüktür, barış sağlansın ve oğlumu geri istiyorum" dedi.Anne Mercan Günay da 14 yaşındaki oğlu Özcan'ın 21 gün önce örgüt tarafından kaçırıldığını ve kendisinden bir daha haber alınamadığını söyledi. Günay, vicdan sahibi herkesin kendilerine destek vermesini istedi.
1 HAZİRAN'A KADAR DEVAM
Önceki gün BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ile görüşen aileler, eylemi sürdürme kararı aldı. Aileler adına konuşan Selami Eren, ""Bizim haklı ve meşru oturma eylemimize destek veren başta sayın Başbakanımız olmak üzere bütün siyasi partilere, sivil toplam örgütlerine teşekkür ediyoruz" dedi. Oturma eylemimizi 1 Haziran Dünya Çocuk Günü'ne kadar sürdürmeyi ve olabilacek gelişmeleri beklemeyi düşünüyoruz. Somut bir gelişme olması halinde eylemimizi 1 Hizaran Dünya Çocuk Günü'nde sonlandırmayı planlıyoruz" dedi.
"BENİM ÇOCUĞUM HASTA"

Eyleme yeni katılan Süreyya Toklar da 14 yaşındaki epilepsi hastası oğlu Efecan'ın örgüt tarafından zorla kaçırıldığını söyledi. Hasta olan çocuğunun ilaç kullanmadığı zamanlarda çok zorlandığını dile getiren Toklar, "Benim oğlum sara hastası, benim oğlum dağda yaşayamaz, karanlıkta yapamaz. Oğlum yedi yıl tedavi gördü. Oğlum karanlıkta yatamaz, nefes alamaz. Elektrikler gitti mi anne anne diye bağırırdı benim çocuğum. Oğlum, arabaya binerken bile ağlıyormuş" dedi.
47 AİLE ÇOCUKLARININ YOLUNU GÖZLÜYOR
DİYARBAKIR'DA eylem yapan ailelerin sayısı 47'ye yükselirken, çocukları terör örgütünce dağa çıkarılan 57 anne, evlatlarının yolunu gözlüyor. Bitlis'in Hizan ilçesinde Endüstri Meslek Lisesi 9. sınıfta okuyan ve aynı zamanda astım hastası olan 16 yaşındaki Vedat Aydın'ın ailesi 7 gün Kaymakamlık önünde eylem yaptıktan sonra olumsuz hava koşulları nedeniyle eyleme son vermek zorunda kaldı. İzmir'de de çocukları dağa kaçırılan 6 ailenin endişeli bekleyişi sürerken, bunların dışında İzmir'den 13 ailenin daha çocuklarının kayıp olduğuna ilişkin başvurusu bulunuyor. Adıyaman'da ise Arzu Kahraman (17) ve Ruken Yıldız (15) adlı iki öğrencinin 5 Mayıs'ta dağa kaçırıldığı bildirildi. Çocuklarının kandırıldığını dile getiren aileler, evlatlarının kurtarılması için yardım istedi. İstanbul'da 2 aile, dağa kaçırıldığını öğrendikleri çocuklarının yolunu gözlüyor.