Meclis Genel Kurulu"nda 2008 bütçe kanunun dünkü ilk tur görüşmelerinde, DTP Muş Milletvekili ve Meclis İdare Amiri Sırrı Sakık"ın konuşması nedeniyle “Kürtçe” ve “PKK” tartışması yaşandı. Kürtçe yayın yapan bir radyo kanalının RTÜK tarafından kapatıldığını belirten Sakık, “RTÜK, özgür olmalı, kendini siyasi partilere göre dizayn etmemelidir” dedi.
Sakık"ın, Cumhurbaşkanı Gül"ün “Farklılıklarımız zenginliğimizdir” açıklamasını da anımsattı. Sakık, AKP ve MHP"lilerin “Yemine sadık kalmak kaydıyla...” diye laf atması üzerine ise, “Biz sizden daha sadığız” karşılığını verdi. Sakık, şöyle devam etti: “Üniter yapıya saygılıyız, ancak tek millete asla, asla... Bizi kimsenin farklı alana itmeye hakkı yok. Cumhurbaşkanının dediği farklılıklar, kravat veya elbise değil, kültür ve dildir. Başbakan, 75 Kürt milletvekili olduğunu söylüyor. Uçakta aklına Kürtler geliyor. Kürt milletvekilleri niye konuşmuyor? PKK, bu ülkenin bir gerçeği; hayır mı diyelim?” AKP"lilerin “Tabii ki "hayır"diyeceksin” diye laf atmaları üzerine de Sakık, “Ben bir durum tespiti yapıyorum” diyerek, şu görüşleri dile getirdi: “Amerika"da Bush ile baş başa PKK konuşuyorsanız, burada da konuşalım. Onu (PKK) silahsızlaştırmak, silahı susturmak bizim boynumuzun borcudur. Demokratik barışın egemen olduğu bir parlamento diliyorum.”

Kürtçe tutanaklarda

SakIk, Kürtçe yayınların yarım saatle sınırlı olmasını eleştirirken, milletvekillerinden “empati” yapmalarını istedi. Empati kelimesinin İngilizce olduğunu, Türkçe"de ise “kendini benim yerime koy” anlamına geldiğini belirten Sakık, bu kelimenin Kürtçe karşılığının da “Nevsu” olduğunu söyledi. Sakık"ın Kürtçe telaffuz ettiği bu sözcük, TBMM tutanaklarına da aynen yansıdı.