Son 5 aydır 'sözde ateşkes' sürecinde olduğunu ileri süren terör örgütü PKK, bu süreçte 32 güvenlik görevlisini şehit etti. Örgüt, terörist elebaşı Abdullah Öcalan'ın Ağustos ayında 'açıklayacağım' dediği 'çözümün yol haritası'nı gerekçe göstererek, sözde ateşkesi 1 Eylül'e kadar uzattığını açıkladı.
Terör örgütüne yakın internet sitesinde yer alan açıklamada, 20 Mart'ta PKK tarafından başlatılan 'eylemsizlik kararını' ikinci kez uzatıldığı duyuruldu. Açıklamada, İmralı'da tutuklu bulunan Abdullah Öcalan'ın 15 Ağustos'ta açıklayacağının belirttiği 'çözümün yol haritası' için kararın uzatıldığı hatırlatıldı.

PKK'nın Kandil'deki lideri Murat Karayılan da eylemsizlik sürecinin taktik olmadığını, Kürt sorununda kalıcı çözümün çabası olduğunu savundu. Öcalan'ın açıklaması beklenen yol haritası için eylemsizlik sürecini 1 Eylül'e kadar uzattıklarını bildiren Karayılan, "Sorunun esas ve öncelikli muhatabı Başkan Apo'dur. Başkan Apo'nun sürece aktif katılmasının önündeki engellerin kaldırılması ve ortamın koşullarının düzeltilmesi de önemli olacaktır" dedi. Karayılan, silahların tümden susacağı bir sürecin başlamasını umduklarını kaydetti.

Bilindiği gibi PKK, 20 Mart günü "29 Mart Yerel Seçimleri'ne kadar eylem" yapmayacaklarını açıklamıştı. Seçimlerden sonra da 14 Nisan'da da 1 Haziran'a kadar 'eylemsizlik' kararı aldığını duyurmuştu. 1 Haziran'da eylemsizlik sürecine 15 Temmuz'a kadar uzattığını açıklamıştı.

'EYLEMSİZLİK SÜRECİNDE 32 ŞEHİT'

Ancak, terör örgütünün yaklaşık 5 aydır süren 'eylemsizlik kararı'na rağmen Doğu ve Güneydoğu'da birçok terörist eylem meydana geldi. Bu teröris eylemlerde, aralarında Geçici Köy Korucularının da bulunduğu 32 güvenlik görevlisi şehit olurken, 60 güvenlik görevlisi de yaralandı.

Yine terör örgütü, eylemsizlik sürecinde yola döşedikleri patlayıcıların infilak etmesi sonucunda 10 sivil vatandaş ölürken, 10 kişi de yaralandı. PKK, bu 5 aylık sürede 4 vatandaşı da kaçırdı.

Yine 5 aylık süreçte, bölücü terör örgütüyle girilen çatışmalarda 33 terörist ölü, 38 terörist de sağ olarak ele geçirildi. Bu sürede 54 terörist de örgüt içerisindeki baskılara dayanamayarak güvenlik güçlerine teslim oldu. - cihan