Birkaç saat sonra Afganistan"a gidecek olan askerler, verdikleri son pizza siparişinin teslimi sırasında öldürüldü

Kuzey İrlanda"da geçen cumartesi İngiliz askerlerinin kaldığı kışlada nöbet tutarken “Gerçek IRA” adlı terör örgütü militanlarınca öldürülen 2 askerden birinin İngiliz vatandaşı ve KKTC kökenli bir Türk olduğu ortaya çıktı. İngiliz Savunma Bakanlığı, ölen Türk kökenli askerin 21 yaşındaki Cengiz Patrick Azimkar olduğunu açıkladı. Öteki askerin kimliği de 23 yaşındaki Mark Quinsey olarak belirtildi. 2 IRA militanının askerlere pizza siparişini teslim alırken ateş açtıkları bildirildi. Her iki askerin de 38. istihkâm alayından oldukları kaydedildi.
Massareene Askeri Birliği"nin nizamiyesinde nöbet tuttukları sırada öldürülen Azimkar"ın, Londralı olduğu ve İstihkâm Alayı"na 2005"te katıldığı belirtildi. Açıklamada, Azimkar"dan, “son derece neşeli, şakacı bir askerdi ve son derece yetenekli bir futbolcuydu” diye söz edildi.
25. Bölük Komutanı Binbaşı Darren Woods da, bölük olarak Azimkar"ın ölümünden duydukları büyük üzüntüyü dile getirdi ve “O, gerçek bir profesyonel asker, iyi bir silah arkadaşı ve herkesin dostuydu. Onun öldüğü günü, her zaman büyük bir acıyla hatırlayacağız. Onun gibi bir askere komutanlık yapmak gerçek bir ayrıcalıktı, bunu her zaman gururla anımsayacağım” dedi. Birminghamlı olan Quinsey"in de çok iyi bir asker olarak bilindiği açıklandı.
Azimkar"ın Mark Quinsey ile birlikte, saldırının yapıldığı günün gecesinde Afganistan"a gitmek üzere yola çıkacakları öğrenildi. Saldırının, Azimkar ve arkadaşının pizza siparişini getiren pizza arabasının kışlaya girişi sırasında düzenlendiği ve pizza aracı kışlaya girerken başka bir arabadan otomatik tüfeklerle ateş açıldığı belirtildi. Polis, Kuzey İrlanda"da 1998"deki barış anlaşmasından bu yana en şiddetli saldırılardan biri olarak nitelenen eylemde, 2 pizza dağıtıcısı ile 2 askerin ağır yaralandığını bildirdi.
İngiltere Başbakanı Gordon Brown, dün Massereene Kışlası"nı ziyaret ederek, saldırganların yakalanacağı sözünü verdi.

Yaslı aile eve kapandı
Azimkar"ın yaslı ailesi, “Öldürülmeseydi, iki saat içinde Afganistan"a gitmek üzere yola çıkacaktı” dedi. Basının görüşme taleplerini reddeden aile, Savunma Bakanlığı aracılığıyla bir basın açıklaması yaptı. KKTC"li baba Mehmet Azimkar, anne Geraldine Ferguson ve kardeş James, Cengiz Patrick Azimkar"ın Belfast"ta olmaktan büyük mutluluk duyduğunu ve Afganistan"a gitmeye hazırlandığını, buradaki görevini tamamladıktan sonra da Belfast"a yerleşip kız arkadaşıyla orada yaşamayı planladığını belirtti.
“Matemlerini yalnız yaşamak istediklerini” bildirmelerine rağmen ailenin, Türklerin yoğun olarak yaşadığı Turnpike Line bölgesindeki evi, başsağlığına gelen yakınlarıyla dolup taştı.
Savunma Bakanlığı Sözcüsü, Azimkar"ın cenaze töreninin ayrıntıları üzerinde çalıştıklarını, durum açıklığa kavuşunca basına bilgi vereceklerini açıkladı.

MİLLİYET