Geçtiğimiz hafta eurodan vazgeçilmeyeceğini ve her türlü önlemin alınacağını kaydeden ECB Başkanı Mario Draghi, bugün faiz tarafında bir değişikliğe gitmediği toplantıda piyasaların tahvil alım programı ile ilgili olarak da duymak istediği cevabı vermedi.

Draghi’nin açıklamalarının başında 1.24 üzerine çıkan euro dolar paritesi konuşmalar esnasında 1.2199’a kadar gerilerken endekslerde aşağı yönlü hareketler hızlandı. İlk etapta açık piyasa operasyonları yapabiliriz cümlesi ile EUR/USD ralli yaptı. Ardından gelen ülkelere yardım edebilmemiz için EFSF'ye başvurmaları lazım. Ancak ECB müdahalesi için bu yeterli olmayabilir diyen, ayrıca ECB'den beklenen diğer hamleler olan LTRO, faiz indirme, bazuka gibi programlarının açıklanması gibi hamleler de
gelmeyince piyasalar dip yaptı. Dolar kurunda 1.8079 seviyesinde. Euro tarafında ise 2.2045 seviyesi hakim.

Draghi harekete geçmek için hazır olsalar bile şimdi harekete geçmeleri için uygun bir zemin olmadığını kaydetmesi ile İspanyol borsasında kayıplar yüzde 4 üzerine çıkarken günün ilk yarısında gerileyen İspanyol 10 yıllık tahvilleri yeniden tırmanışa geçti. İspanyol 2 yıllık faizlerinde 25 baz puanlık artışla yüzde 4.34’e çıkan faiz 10 yıllıklar tarafında yeniden yüzde 7'ye yükseldi. İspanyol 5 yıllık tahvillerinde ise 3 baz puanlık artış ile 6.21i’e çıkıldı.

İtalya tarafında 10 yıllık vadeli faizi 9 baz puan artarak yüzde 6'ya yükseldi. Milano Borsası'nda Intesa Sanpaolo hisseleri günlük limit seviyesinde düşüşün ardından geçici olarak işleme kapatıldı.

İspanya’dan sonra Almanya’da DAX endeksinde yüzde 1.34 düşerken Paris CAC yüzde 2.23 değer kaybediyor STOXX 600 yüzde 1.17 düşerken İtalya’da yüzde 2 üzerinde kayıp var.

İçeride İMKB 100 endeksi de açıklalar ile yüzde 1 üzerinde değer kaybı yaşanıyor. Endeks 63.445 puana geriledi.

ABD vadelileri de açılış öncesinden negatif seyir açılışa yansıdı. Dow yüzde 0.66 düşüşle güne başlarken S&P 500 yüzde 0.76 geriledi. Teknoloji endeksi Nasdaq ise 0.58 geri çekildi.

Açıklamalar ile altının ise 1615 seviyesine kadar yükseldikten sonra 1593 dolar seviyesine kadar geriledi.

NYMEX petrol açıklamalar sırasında yüzde 2 üzerinde değer kaybederken 87.09 seviyesine geldi.