İstanbul serbest piyasada dolar 1.6460 TL, euro 2.1120 TL'den güne başladı.

Kapalıçarşı'da 1.6400 TL'den alınan dolar 1.6460 TL'den satılıyor. 2.1060 TL'den alınan euro'nun satış fiyatı ise 2.1120 TL olarak belirlendi.

Serbest piyasada dünkü kapanışta doların satış fiyatı 1.6540 TL, euro'nun satış fiyatı ise 2.1170 TL olmuştu.

Bankacılar Asya'da açıklanan kurtarma paketlerinin etkisiyle dolar/TL'nin bu sabah düne göre hafif gerilediğini, bugün düzenlenecek 2 Hazine ihalesinin tahvil/bono piyasasında belirleyici olacağını söylediler.

Hazine'nin dün gerçekleştirdiği ilk ihale ile bu ayki yüklü itfası öncesi piyasanın kısmen de olsa rahatladığını belirten yabancı bir bankanın tahvil/bono masası yöneticisi, "Dünkü ihale ilk olması açısından çok önemliydi. Tek bir ihale için düşünürsek iyi bir ihaleydi. Dün olduğu gibi yurtdışı piyasalar da kötü ama çok da kötü değil. Bugün gerçekleşecek ihalelerin de olumsuz sonuçlanacağını zannetmiyorum" dedi

Gösterge tahvilde faizlerin 2-3 haftadır yüzde 15/15.5 bandında hareket ettiğini hatırlatan bankacı, "Bugün için faizlerde bant yukarı doğru biraz genişleyebilir. Faizler yüzde 15.50 seviyesini aşabilir. Ancak çok sert bir hareket beklenmemeli" dedi.

Aynı bankacı ayrıca dolar/TL'nin 1.64 seviyesinin altında açılmasını Asya'daki kurtarma paketlerine bağlı olduğunu da vurguladı.

Asya borsaları, hükümetlerin piyasa ve ekonomiye istikrar kazandırmak için gittikçe daha kapsamlı bir hal alan önlemleri ve nakit katkılarının da etkisiyle yükselirken, yen değer kaybetti.

Japonya Merkez Bankası'nın (BOJ), ülkenin finans kuruluşlarının bilançolarında bulunan kötü performanslı hisse senetlerini almak için 11.2 milyar dolar harcayacağı açıklaması borsaları desteklerken, ABD Hazine tahvilleri üzerinde baskı yarattı.

Tahvil/bono piyasasında 3 Kasım 2010 vadeli gösterge kıymetin ortalama bileşik faizi dün spot kapanışta yüzde 15.40, valörlüde ise yüzde 15.43 oldu. Dün işlem hacmi 1.19 milyar lira olmuştu. Gösterge tahvilde bugün ilk işlemlerde bileşik faiz yüzde 15.40 seviyesinden güne başladı.

Öte yandan TÜİK bugün Ocak ayı enflasyon verilerini açıklayacak. Reuters'ın banka ve aracı kurum ekonomistlerinin katılımıyla yaptığı ankete göre TÜFE'nin Ocak ayında medyan bazında yüzde 0.1, ÜFE'nin ise yüzde 0.2 artması bekleniyor.

SABAH