Asya Borsaları: Yüzde 9'u geçen düşüşler oldu. Japon Nikkei endeksi son 26 yılın dibine çok yaklaştı.

Avrupa borsaları: Güne yüzde 6'yı aşan düşüşlerle başladı. Öğreleye doğru yeni bir satış dalgası gelirken dev borsaların kaybı yüzde 10'a dayandı.

İMKB: İlk seansı yüzde 3.8 kayıpla 24 bin 81 puandan tamamladı. Ancak ikinci seansın başlamasıyla birlikte satışların artacağı tahmin ediliyor.

DOLAR: Merkez Bankası'nın döviz satış ihalelerine başlaması sabah piyasayı sakinleştirdi. ancak öğleye doğru gelen alım dalgası doları yine 1.72 YTL seviyelerine taşıdı.

Piyasalardaki dengeyi bugün Asya bozdu. Gece ABD'den gelen yüzde 2'lik yükseliş haberleri ile piyasaların bugün nispeten daha sakin bir gün yaşaması beklenirken, analistlerin beklediği olmadı. Sony'nin kazanç tahminlerini düşürmesi ve Samsung'un kârındaki gerileme ile Asya borsaları tepetaklak oldu.

NİKKEİ 26 YILIN DİBİNE GİDİYOR

Dünyanın en büyük ikinci borsası olan Japonya'da Nikkei endeksi yüzde 9.60 gerilerken, 1982 yılında gördüğü dibe çok yaklaştı. Nikkei 40 puan daha düşerse 7 bin 609 puan ile dibe inmiş olacak.

Öte yandan bugün Hong Kong'da Hang Seng yüzde 4.66, Güney Kore'de de Kospi endeksi 2001 yılından bu yana en büyük düşüşünü kaydederek yüzde 11 geriledi.

Asya'da piyasaların kontrolden çıktığını belirten fon yöneticisi Yuji Ogino, "Bu çöküş bizim şimdiye kadar gördüklerimizden çok farklı. Çözüm için birşey söylemek de çok zor" dedi.

TEKNOLOJİ HİSSELERİ ÇÖKTÜ

SONY'den yapılan açıklamada, şirketin net gelirlerinin geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 59 azalacağı belirtildi. Sony, bu performans düşüşüne sebep olarak Yen'deki güçlenme ve ekonomik görünümün kötüleşmesini gösterirken hisseleri de yüzde 14 değer yitirdi.

Sony'nin açıklamasının bütün elektronik hisseleri üzerinde baskı oluşturduğunu ifade eden uzmanlar, diğer şirket hisselerinde de ciddi kayıplar göründüğünüe dikkat çekiyor.

Samsung günü yüzde 14 düşüşle noktalarken, Panasonic hisseleri yüzde 12, Saharp hisseleri de yüzde 14 değer yitirdi.

Öte yandan Japon Yeni bugünkü işlemlerin ardından dolar karşısında 1995 yılından bu yana en yüksek seviyesini gördü. Yatırımcılar carry trade pozisyonlarını çözerken Yen'e geri dönüş yapmaya başladı.

TÜRKİYE DE TUTUNAMADI

Sabah uluslararası piyasalardaki satışlara karşı dirençli gözüken ve bir ara kayıplarını yüzde 2'ye kadar azaltan İMKB de seans sonuna doğru artan satış baskısına teslim oldu. Borsa yüzde 4.3 kayıpla 24 binin de altına sarkarken, son 3.5 yılın dip seviyelerinde hareket etti. Borsa ilk seansı da yüzde 3.8 düşüşle 24 binin hemen üzerinden noktaladı.

Dolar ise Merkez Bankası'nın döviz satım ihaleleri haberi ile biraz daha sakin görünüyor. Açılışın ardından 1.68 sınırına kadar gerileyen dolar, piyasalardaki bozulma ile birlikte 1.70 YTL'ye yükseldi. Dolar dün 1.74 YTL sınırından dönmüştü.

AVRUPA BORSALARI ÇAKILDI

Asya ile başlayan düşüş Avrupa'da da etkisini gösteriyor. Açılıştan itibaren sert satışların etkili olduğu Avrupa'da düşüş sabah yüzde 6'yı geçti. Ancak öğletye doğru gelen yeni bir dalga kayıpları yüzde 10'a yaklaştırdı.

İngiltere'de FTSE 100 Endeksi öğle saatlerinde yüzde 8.9 değer yitirirken, Almanya'da Dax Endeksi yüzde 10, Paris'te CAC 40 da yüzde 9.7 geriledi.

Uzmanlar, global ekonomideki sıkışmanın şirket kalarını etkileyeceği beklentisi ile borsaların hızlı bir düşüş yaşadığını belirtiyor.

DEV ŞİRKETLERİN HİSSELERİ DÖKÜLÜYOR

Borsalardaki satış furyası dev şirketlerin hisselerinde de sert gerilemelere neden oluyor. Toyota yüzde 6.4, Peugeot Citroen yüzde 11, Volvo yüzde 19, General Motors hisseleri de yüzde 7.4 düştü.

Benzer şekilde petroldeki gerilemenin etkisiyle Total yüzde 5.4, Shell yüzde 5.7 geriledi. Bankacılık sektöründe de HSBC yüzde 10 değer yitirdi.

RUSYA'YA BİR DARBE DAHA

Piyasalardaki düşüş Rusya'yı da vurdu. Global krizden en fazla etkilenen borsalar arasında yer alan Rusya'da MICEX endeksi sabah işleme başladıktan sonra yarım saat içinde yüzde 5.5 değer yitirdi.

Rusya'daki düşüşte emtia şirketlerinin ve bankacılık sektörü hisselerinin değper kaybı önemli rol oynadı. Ayrıca uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard and Poors'un da Rusya'nın uzun vadeli kredi notunu 'olumsuz'a düşürmesi piyasada baskı oluşturuyor.