Piyasalarda volatilite giderek artıyor. Merkez Bankası"nın sıcak paraya önlem olması açısından aldığı tedbirler etkisini gösterdi. Hisse senetlerinde düşüş, faiz ve dövizde yükseliş görüldü. Piyasaların böyle bir düzeltme hareketine ihtiyacı vardı. Merkez Bankası kararları bir ölçüde bu düzeltmeye vesile oldu.

İMKB"nin son 10 yıllık geçmişine bakıldığında ise şubat-mayıs dönemini ikiye ayırmak ve iki dönem arasında ters bir korelasyon olduğunu söylemek mümkün. Daha açık bir deyimle endeks eğer bir yıl şubatta artış kaydetmiş ise devamında mart-mayıs döneminde düşüş yaşamakta. Bunun terside mümkün; eğer endeks şubatta yükselmiş ise mart-mayıs döneminde düşüyor.
Son 10 yılda iki istisna dışında bu hep yaşanmış. İstisnaların ilki 2002, diğeri ise 2007"de yaşandı. 2002"deki şubatta başlayan düşüş mart-mayıs döneminde terse dönmedi ve düşüşüne devam etti. 2007"de de ilk iki aydaki çıkış yine terse dönmeyip çıkışını sürdürdü. Bunun dışındaki diğer yıllarda ise her seferinde tersi hareket yaşandı.

Düşüş sürüyor

Bu yılın şubat döneminde ne olacağı merak konusu. Endekste ocakta başlayan düşüşün devam ettiğini görüyoruz. Eğer düşüş ay sonuna kadar devam ederse bu istatistiğe göre mart-mayıs döneminde endeksin yükselmesi çok yüksek ihtimal. Geriye dönüp baktığımızda gerek 2002 gerekse 2007"nin kendine özgü koşullarının olduğunu görmekteyiz. 2002 krizden çıkış yılı, 2007 ise uzunca bir iyimserlik döneminde sonra piyasalarda kâr satışlarının başladığı bir dönem. Bu nedenle genel trendin dışına taşmasını açıklayacak gerekçeleri sayabilmekteyiz. 2011"in Şubat ayına geldiğimizde ise endekste düşüş hakim.

Eğer yaşanan bu düşüş bir düzeltme hareketi ise mart-mayıs döneminde çıkış olasılığı tabii ki güçlenecek. Ancak düzeltme destek seviyelerini kırar ve trend değişikliğine giderse bu defa mayıs sonuna kadar düşüşün devam etmesi şaşırtıcı olmayacak.

Gerilim arttı

Gelinen aşamada piyasalarda gerilim arttı ve bozulan denge yeniden oluşturulma çabasında. Endekste orta ve uzun dönemli çıkış trendi şimdilik sürüyor. Faiz oranları ve döviz kurları uzun süredir test edilmeyen noktalara ulaşmış durumda. Bu durum ocak ortasında yaşanan düzeltmenin tam tersi bir hareketin alt yapısını oluşturuyor. Endeks ve hisseler alım fırsatını da beraberinde getiriyor.

Piyasalarda bozulan dengenin yeniden kurulması biraz daha zaman alabilir. Ancak piyasalar düzeldikten sonra pozisyon almak için beklendiğinde fırsatlar da bir parça kaçmış olacak. Riski eleminize etmek ve piyasalar normalleşince daha üst seviyelerden pozisyon almak da bir piyasa davranış şeklidir.

BAHAR HAVASININ ALT YAPISI

- Son 10 yıllık periyotta şubat ve bahar aylarında piyasa davranışı farklılık gösteriyor.
- Seçim öncesi piyasaların olumsuz bir seyir izlememesi beklenir.
- Faiz ve döviz kurları getiri açısından hisse senetlerine henüz ciddi bir alternatif olarak görülmüyor.

HAVAYI NE BOZABİLİR?

- Yabancı satışlarının yoğunluk kazanması.
- Endekste orta ve uzun dönemli çıkış trendlerinin bozulması.
- Merkez Bankası"nın sıcak paraya yeni tedbirler alması.
- Dış piyasaların negatife dönmesi.

YÜKSELİŞ HAZIRLIĞINDA OLAN HİSSELER

Endekste yaşanacak olası bir yükselişte hangi hisse hangi sektör diye bakıldığında belli bir sektör ve hisse öne çıkmıyor. Bir çok sektörden bir çok hisse var. Bu duruma bahar döneminde gerçekleşen genel kurullar ve açıklanan bilançolar ile temettülerin etkili olduğunu gösteriyor.

Creditwest Faktoring ve Serve Kırtasiye son 10 yılda bahar dönemlerinde hep kazandırmış. Ama son 4 yılda hep kazandıran hisseler içinden tercih yapmak ta mümkün. Bununla birlikte bahar ayında güçlü bir piyasa görülürse tercih öncelikle öncü banka hisseleri ve endekse duyarlı lokomotif hisseler olmalı.

Milliyet