Piyasalar ABD Merkez Bankası'nın (Fed) dün akşam faiz oranların en az iki yıl daha sıfıra yakın tutacağını açıklama kararıyla sert şekilde yükselişe geçti. İçeride kur tarafında TL'değer kazandı. Dolar/TL 1.75, euro/TL ise 2.51'in altında işlem görüyor. Altının onsu ise 1,750 dolarla zirveye yakın seyrediyor.

Piyasalardaki olumlu havayla İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) Ulusal 100 Endeksi güne pozitif başladı. Açılışta yüzde 0.4 artışla 53 bin 175 puana çıkan İMKB 100 endeksi saat 10.50 itibariyle kazancını artırarak 53 bin 967 puana kadar çıktı. Borsadaki yükseliş de yüzde 1.9 olarak kaydedildi.

İçeride kur tarafında TL de değer kazandı. Dolar/TL 1.75, euro/TL ise 2.51'in altında işlem görüyor. Döviz sepeti 2.12 seviyesinin hafif üzerinde seyrediyor.

Altının onsu ise 1,750 dolarla zirveye yakın seyrediyor.

Euro/dolarda Fed'in faizi yükseltmeyeceği kararıyla euro lehine bir seyir izleniyor. Euro/dolar paritesi düne göre 0.8'lik artışla 1.4350 seviyesine yakın işlem görüyor.

TL DEĞER KAZANIYOR

ING Bank Trading Grup Müdürü Murat Yardımcı, bugün döviz tarafında biraz alıcılı seyir izlenebileceğini ancak sonrasında gevşeme görülebileceğini kaydetti.

Yardımcı, "Dövizde (yarım dolar, yarım eurodan oluşan) kur sepeti 2.19 TL'ye kadar çıkmıştı, şimdi ise 2.13 TL'ye geriledi. Bugün biraz alıcılı olabilir, 2.14 TL'yi görebiliriz ancak sonrasında 2.10'lara bir gevşeme bekliyoruz. Dolarda ise yukarıda 1.7650 TL, aşağıda 1.7375-17400 bandı önemli" dedi.

Olumlu hava faizde de aşağı yönlü bir seyir ortaya çıkarıyor. Gösterge tahvilin bileşik faizi de yüzde 8.13 seviyesinde bulunuyor. Uzmanlar beklentilerin faizde düşüşün devamı yönünde olduğunu ama buna cari açık rakamların destek olması gerektiğini bu nedenle de yarın gelecek verinin önemli olduğuna dikkat çekti.

ABD HIZLI YÜKSELDİ

Fed açıklamasında, politika faizini değiştirmeden en erken 2013 yılının ortalarına kadar yüzde 0 ile 0.25 arasında tutacağını açıklarken, ekonominin yavaşlamasına önlem olarak gerektiğinde uygun araçlara başvurabileceğini kaydetti.

Her ne kadar Fed'den, üçüncü parasal genişleme programıyla ilgili somut adımlar duymayı bekleyen piyasaların bu beklentisi gerçekleşmese de ABD borsaları ilk andaki dalgalı seansın ardından günü yüzde 5'i aşan değer kazançlarıyla kapattı.

S&P 500 Endeksi yüzde 4.7, Dow Jones Sanayi Endeksi yüzde 4, Nasdaq yüzde 5.3 değer kazanırken, olumlu hava Asya borsalarında da devam etti. Japonya'da Nikkei 225 Endeksi yüzde 1.05 yükselirken, Hong Kong'ta Hang Seng yüzde 3.1, Çin'de ise Şangay Borsası 1.4 değer kazandı.

ABD borsalarıyla başlayan olumlu hava Avrupa borsalarında da devam etti. İngiltere'de FTSE 100 Endeksi yüzde 1.35, Almanya'da Frankfurt Dax Endeksi yüzde 2 ve Fransa'da Cac 40 Endeksi yüzde 1.9 yükselişle açıldı.

ABD borsalarındaki sert yükselişle ilgili Bloomberg'e konuşan, Sidney merkezli yatırım danışmanlığı şirketi AMP Capital Investors'un stratejisti Shane Oliver, "Hisse senetlerine küresel büyüme kaygılarıyla aşırı satış gelmişti. Tepki alımı için neden arıyorduk ve (Fed Başkanı) Ben Bernanke de buna olanak sağladı" dedi.