Dünyanın önde gelen döviz işlemcileri, 2008'in 2007'den farklı olacağını düşünüyor. Özellikle Türk Lirası, Brezilya Reali gibi gelişmekte olan ülke paraları, dolara karşı değer yitirebilir.


Bloomberg'in bankalar ve aracı kurumlarda çalışan analistlerle gerçekleştirdiği anketten ilginç sonuçlar çıktı. Buna göre analistler, geçtiğimiz yıl dolara karşı çok kuvvetli bir performans gösteren gelişmekte olan ülke para birimlerinin, bu yıl aynı performansı gösteremeyeceğini ve gerileyeceğini düşünüyor.

DOLARIN 2007 DRAMI

Ankete göre, geçen sene yüzde 14'ün üzerinde değer kazanan Türk Lirası, Brezilya Reali ve Güney Afrika Randı bu yıl dolara karşı en azından 3.75 değer yitirecek.

2006 yılında dolara karşı değer kaybeden Türk Lirası bu yıl tarihindeki en iyi performansı gösterdi ve yüzde 17.7 değer kazandı. YTL bu artışla gelişmekte olan ülke para birimleri arasında dolara karşı en çok yükselen para birimi ünvanını da almış oldu.

Uzmanlar, ABD'de yavaşlayacak olan ekonominin Lira, Real ve Rand gibi para birimleri için iyi olmayacağını düşünüyor. Fitch'in Global Ekonomiler Bölüm Başkanı Brian Coulton, ABD ekonomisindeki yavaşlamanın, gelişmekte olan ülkelerin ihracatını olumsuz etkileyeceğini söyledi. Coulton ayrıca kurlardaki anihareketlerin derinleşebileceği uyarısında da bulundu.

KORKAK DEĞİL CESUR YATIRIMCI KAZANDI

2007 yılında en iyi tahmini yapan kurumlardan biri olan Dresdner Kleinwort döviz analisti Arnab Das, 2008'in zor bir yıl olacağını kaydetti. Rand'ın yüzde 12 değer yitirmesini bekleyen Das, YTL'deki değer kaybının ise yüzde 8.5 olacağını öngördü. Das'a göre dolar kuru yıl sonunda 1.2700 YTL olacak.

ABD para birimi dolar geçtiğimiz yıl son derece kötü bir performans gösterdi. Neredeyse tüm para birimleri karşısında değer yitiren dolar, euro önünde de daha önce hiç görmediği seviyelere geriledi. Dünyanın en büyük para birimlerinden oluşan endeks karşısında yüzde 9.3 düşen dolar, ayrı ayrı bakıldığında euroya karşı yüzde 11.6, Yen'e karşı yüzde 6, İngiliz Sterlini'ne karşı da yüzde 1.9 geriledi.