İkinci yarıda tüm dünya borsalarına yağmur gibi satış gelirken, piyasalarda yer yerinden oynuyor.

Uzmanlar panik satışların geldiğini ifade ederken, tüm yatırımcıların satışa geçtiğini belirtiyor. İlk seansı yüzde 3.8 düşüşle tamamlayan İMKB ikinci yarıda tam anlamıyla dibe vurdu. Açılışla birlikte artan satışlarla endeks 45 bin sınırına kadar çekildi. Bir ara değer kaybı yüzde 8'e dayanan borsa, saat 14.50 itibariyle yüzde 6.8 değer yitirdi ve 45 bin 300 bölgesine indi. Böylece İMKB son 5 ayın en düşük seviyesine geriledi.

Dolarda da borsadaki düşüşe paralel hızlı bir yükseliş izleniyor. Henüz geçen hafta başında 1.14 YTL seviyelerinde olan dolar kuru yüzde 2.6 artışla 1.2110 YTL'ye tırmandı. Yılbaşına göre yüzde 3.4 değer kazanan dolar, 28 Kasım'dan bu yana en yüksek seviyesine çıktı.

Piyasadaki hareketi hurriyet.com.tr'ye değerlendiren Turkish Yatırım Finansal Strateji Müdürü Gökhan Uskuay, ABD Başkanı Bush'un açıkladığı ekonomik önlem paketinin etkisinin ancak haziran ayında görüleceğini ve bu kadar uzun bir sürenin piyasalar üzerinde hayal kırıklığına neden olduğunu belirtti.

Piyasanın hemen etki edecek önlemlere ihtiyacı olduğunun altını çizen Uskuay, mevcut durumun çok da umut vermediği görüşünde. Uskuay, "Eğer ABD resesyona girerse piyasaları 9 ay unutun" dedi. Uskuay, piyasalarda uzun vadeli trendin aşağı döndüğünü belirtti.

A Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Murat Salar, bundan sonra son 3-4 yıldır devam eden likidite bolluğunun olmayacağını ifade ederek, borsada 43 binli seviyelerin görülebileceğini kaydetti. Murat Salar, "Şu anda piyasalarda pozitif olabilecek bir şey görünmüyor. Pozitif bir gelişme yaşanırsa da endeks en fazla 50 bin 500'leri görebilir. Ancak bu kolay değil, endeks aşağı yönlü bir trendde bulunuyor" diye konuştu.

FONLAR ÇIKMAYA BAŞLADI

Standart Bank Türkiye Masası Şefi Cüneyt Başaran, Cnbc-e'ye yaptığı açıklamada, Türk Lirası'nın piyasada tüm bu olan biten dalgalanmalara karşın iyi bir performans gösterdiğini belirtti. ancak perşembe gününden itibaren piyasada bazı değişikliler olduğunu vurgulayan Başaran, "Hedge fonlar artık gelişmekte olan ülkelerde pozisyon azaltmaya başladı. Bugün yaşanan sert yükselişin nedeni de bu fonların hareketi" değerlendirmesini yaptı.

Reuters'a konuşan yabancı bir bankanın döviz işlemcisi, "Dünyadaki ortam bozulunca bizim de cari açık ve türban meselesi gibi iç faktörler daha çok konuşulmaya başlandı. Bu nedenle de diğer gelişmekte olan ülke piyasalarına göre daha kötü performans gösteriyoruz. Satışlar devam edecek gibi görünüyor" dedi.

Aynı bankacı, bugün 1.2150 seviyesinin kırılması durumunda kurdaki hedefin önce 1.24, daha sonra da 1.28 olacağını belirtti.

Piyasalarda neler oluyor?

ABD Başkanı Bush'un ekonomik planının piyasaları kurtarmaya yetmeyeceği ve ABD ekonomisinin resesyona gireceği yönündeki beklentiler piyasalara ağır bir darbe vurdu. Sabah Asya borsalarındaki yüklü satışlar açılışta Avrupa'ya da sıçrarken, dev borsalar birer birer döküldü. Sadece İMKB'de değil, tüm dünya borsalarında yoğun bir satış baskısı yaşanıyor.

Satışların temelinde resesyon tedirginliğinin olduğunu belirten uzmanlar, dünyanın en büyük ekonomisinin küçülmesinin diğer ekonomiler üzerindeki olası olumsuz etkilerinin zincirleme bir şekilde piyasaları dağıttığını belirtiyor.

AVRUPA BORSALARI KAN AĞLIYOR

Bugün MSCI Asya Pasifik endeksi günü yüzde 3.2 düşüşle tamamlarken, 20 Ağustos'tan bu yana en düşük seviyesine geriledi. Japon Nikkei endeksi yüzde 3.9, Hong Kong yüzde 2.8, Çin Borsası da yüzde 5'e yakın değer yitirdi.

Avrupa ise resmen kan ağlıyor. Piyasanın dev kuleleri teker teker yıkılırken, İngiltere'de FTSE 100 yüzde 4, Almanya'da Dax yüzde 5.3, Fransa'da CAC 40 yüzde 4.8 değer yitirmiş durumda. Yılbaşından bu yana oluşan değer kayıpları ise yüzde 15'e dayandı.

DEVAM EDECEK...