Yolları çok sık kesişmeyen kişi ve kavramları yan yana getirmek düşüncesi ve hayaliyle oluşan, ''Uluslararası Genç Klasikçiler Festivali'' 3. yılında bir ilke imza atacak.

İstanbul'da 13-29 Mayıs tarihleri arasında düzenlenecek festival kapsamında, ''Piyano Atışmaları'' bölümünde müzisyenler karşılıklı çaldıkları eserlerle aşıklar gibi atışarak birbirlerine notalarla cevap verecek.

Genç Klasikçiler Festivali Yaratıcı Yönetmeni Şafak Taner, festivalle ilgili AA muhabirinin sorularını yanıtlarken, bu yıl da tüm zorluklara rağmen Seyrantepe Oto Sanayi ve Sanayi Mahallesi'nde festivalin üçüncüsünü hayata geçireceklerini söyledi.

''Sanat ve Seyrantepe'', ''gençlik ve klasik müzik'', ''klasik müzik ve gündelik yaşam''ın birbirine uzak ikililer arasında yer aldığına değinen Taner, çıkış noktalarının klasik müziğin bağlayıcılığına inanmak olduğunu belirtti.

Festivalle müziğin içine girmek, öğrenmek, icra etmek isteyip buna fırsat bulamayan gençlere, çocuklara da eriştiklerini anlatan Taner, ''Yaptığımız duyurularla öğrencileri stüdyoya getiriyoruz. Ayrıca müzik bursu imkanı sağlıyoruz. Festivalimiz profesyonel sanatçıların yanı sıra Türk ve yabancı genç yeteneklere, çocuklara odaklanan ve İstanbul'a armağan edilmiş özel bir etkinlik'' dedi.

Belirli müzik türlerinin bazı kesimler tarafından sahiplenilmesini reddetmek ve sınırları ortadan kaldırmak istediklerini anlatan Taner, festival kapsamında bu yıl ilginç bir etkinlik gerçekleştireceklerini kaydetti.

''Piyano Atışmaları'' olarak isimlendirdikleri bölümde sahneye karşılıklı iki piyano yerleştireceklerini belirten Taner, sözlerini şöyle sürdürdü:

'Atışmak isteyen müzisyenler, tesadüfi olarak bizim yapacağımız kurayla ya da kendi istekleriyle eşlerini seçecekler. Sahneye çıkacak müzisyenlerden biri ilk eserini çalarak atışmayı başlatacak. Daha sonra diğer müzisyen, ister ilk müzisyenin çaldığı aynı eserin kendi yorumunu, isterse de cevap niteliğinde olabilecek başka bir eseri icra ederek atışmada karşısındakine cevap verecek. Bu bölümde her atışmanın en fazla 25 dakika sürmesini düşünüyoruz, fakat eser seçimlerinde hiçbir kısıtlama yok.

Sanatçılar repertuvar seçimlerinde diledikleri ölçüde özgürler. Büyük bir 'Açık hava Konser Serisi' olarak geçecek festivalimizin bu bölümünde amaç yarışmak değil aslında. Aynı festival dahilinde yer alacak 'Aşık Atışmaları' bölümü ile birlikte 'Piyano Atışmaları'nı da sahneye koyarak halkımızın Klasik Batı Müziği'ne olan ilgisini biraz daha artırmayı amaçlıyoruz.''

-''MÜZİK KURDU...''-

Festivalin bu yıl ''Müzik Kurdu'' kavramını da ortaya attığını dile getiren Taner, ''Kitap kurdu olarak isimlendirilen kişiler hiçbir kitabı, dergiyi ya da makaleyi ayırt etmeksizin okur. Biz de Genç Klasikçiler Festivali ile farklı tavırlardan ve türlerden gelen müzisyenleri aynı mantık doğrultusunda aynı sahnede izleyiciyle buluşturacağız'' diye konuştu.

''Müzik Kurdu'' dedikleri yeni bir anlayışın oluşmasına imkan sağlamak istediklerini belirten Taner, bu doğrultuda halkın her türe, makama ve her enstrümana açık bir fikirle müziğe yaklaşarak, ''Müzikle mutlu olabilme''nin farkına varabilmesine imkan sağlamak istediklerini ifade etti.

Müzikseverlerle 13-29 Mayıs 2011 tarihleri arasında buluşacak festival için başvurular başladı. Festivalin bu yıl ki konsepti ''Bire Bir'' olacak. Son başvuru tarihi 1 Şubat 2011' e kadar ''www.gencklasikciler.org'' adresi üzerinden festival konsepti hakkında detaylı bilgiye ulaşılabilir.

A.A