Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) krize neden olan çeltik satışında en büyük payı, şaibeli mısır ithalatında Maliye Bakanı Kemal Unakıtan 'ın oğlu Abdullah Unakıtan ile birlikte hareket eden Akel Şirketler Grubu'na verdiği ortaya çıktı. TMO'nun satış yaptığı dönemde çeltikten üretilen pirinç fiyatları yüzde 58 artınca, Akel TMO'nun satışından büyük kâr elde etti.

TMO'nun yaklaşık iki hafta önce yaptığı toplam 31 bin 452 tonluk çeltik satışında, Akel Şirketler Grubu'na ait Ak-Ün Gıda Sanayi 4 bin 39 ton, Yetiş Gıda Sanayi ise bin 647 ton alım yaptı. Böylece Akel Şirketler Grubu 5 bin 676 ton ile TMO satışından yüzde 18'lik pay aldı.

TMO'nun satış yaptığı süreçte, çeltikten üretilen pirinç fiyatları Türkiye genelinde yüzde 58 artınca, Akel başta olmak üzere TMO'dan çeltik alan firmalar büyük oranda kâr etti. Tarım Bakanı Mehdi Eker de dün düzenlediği basın toplantısında pirinçteki sorunun "ellerinde pirinç veya çeltik bulunan firmalardan kaynaklandığını" söyledi.

Akel firması, Unakıtan'ın oğlu Abdullah Unakıtan'ın şirketi AB Gıda adına, 2004'te yüzde 80 olarak uygulanan gümrük vergisinin 3 aylığına yüzde 25'e düşürülmesinin ardından 582 ton 225 kilogram mısır ithal etmişti.

Akel Şirketler Grubu, çeltik, pirinç ve mısırın da aralarında yer aldığı çok sayıda tarım ürününün ve bazı genel ticaret mallarının, ithalat, imalat, paketleme, yurtiçi pazarlama, dağıtım ve ihracatını yapıyor. Akel Şirketler Grubu adına herhangi bir yetkili Cumhuriyet 'e açıklama yapmak istemedi.

( Cumhuriyet)