Ünlü Türk denizci Piri Reis'in daha iyi tanınması için düzenlenen ''Uluslararası Piri Reis Heykel Yarışması''nın sonuçları açıklandı.

İstanbul- İstanbul Beşiktaş Belediyesi ve Fındıklı Rotary Kulübünün iş birliğiyle Piri Reis anısına düzenlenen yarışmada, birinciliğe Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi 2. sınıf öğrencisi Murat Özver, ikinciliğe İbrahim Çağdaş Erçelik, üçüncülüğe ise Tolga Yurtözveri layık görüldü.

Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal, Point Otel'de düzenlenen basın toplantısında yaptığı konuşmada, kenti kültür sanatla yönetirken, sivil toplum kuruluşları ve bilim insanlarıyla da iş birliği içerisinde olunması gerektiğini söyledi.

Bu konuda hem jürinin hem de belediyenin iyi bir çalışma gerçekleştirdiğini dile getiren Ünal, bu tür eserlerin kentin her yerinde bulunmasının hoş olacağını belirtti.

Piri Reis'in denizciliğinin ve bilim adamlılığının aynı kimlikte buluşmasının önemine de işaret eden Ünal, ''Derece alan eserlere bir mimar gözüyle baktığımda, çok güzel eserler olduğunu görüyorum. Genç bir arkadaşımızın hocalarımız tarafından birinciliğe layık görülmesi iyi bir olay'' dedi.

Ünal, Piri Reis'in yaptığı haritanın yarısının yok olduğunu vurgulayarak, kendilerine düşenin en azından bu haritanın diğer parçasının bulunmasıyla ilgili araştırma yapmak olduğunu ifade etti. Ünal, haritanın diğer parçasının mutlaka bir yerlerde saklandığını dile getirdi.

Piri Reis heykelinin, 4 metre boyunda olacağını belirten Ünal, heykelin Kuruçeşme sahilindeki açılışını, anlamlı ve önemli bir günde yapmak istediğini belirtti.

Fındıklı Rotary Kulübü Dönem Başkanı Canel Başer de yarışmanın 2010 yılının Ocak ayında başladığını söyledi.

Osmanlı'nın hep fetihleri ve bunların sonuçlarıyla tanındığını ifade eden Başer, ''600 yıllık bir imparatorluk, bilim ve sanat adamları olmadan yaşayamaz'' fikrinden hareketle bu projeyi hazırladıklarını söyledi.

Başer, 6 ay süren ruhsat izinlerinden sonra, Beşiktaş Belediyesinin yoğun desteği ile projeyi bulunduğu noktaya getirdiklerini belirtti.

Yarışmanın uluslararası ayağı için Fındıklı Rotaract Kulübünün de ciddi bir proje geliştirdiğini anlatan Başer, yurt dışında, binin üzerinde duyuru, sosyal paylaşım sitelerinden de tanıtım yapıldığını belirtti.

Başer, sonuç olarak bu yarışmaya katılmak isteyen birçok kuruluşun, yarışma sonucunda verilecek ödülün de katkısıyla Kitab-ı Bahriye'nin yazarı Piri Reis'i öğrenmek durumunda kaldığını dile getirdi.

Beşkitaş Belediyesi ve Fındıklı Rotary Kulübünün iş birliğiyle düzenlenen yarışmada, katılımcılar, Kitab-ı Bahriye isimli eseriyle coğrafya ve matematik alanlarında, dünya bilim ve kültür tarihine ismini yazdıran Türk denizci Piri Reis'in 21. yüzyıl insanına nasıl anlatılacağı konusunda çalışma yaptı.

Yarışma jürisinde heykeltraş Prof. Dr. Ferit Özşen, heykeltraş Bihrat Mavitan, heykeltraş Yrd. Doç. Önder Büyükerman, Fındıklı Rotary Kulübü Dönem Başkanı Canel Başer ve sanat tarihçisi Dr. Murat Katoğlu yer aldı. Yarışmada birinciliğe layık görülen Murat Özver, 15 bin avroluk ödülün de sahibi oldu.