Pide ve ekmek kırıntısı kullanılarak yapılan tablonun, Türkiye ve KKTC'de ''ilk'' olduğu belirtildi. Anadolu Ajansı, Neriman ve Danny Sawyer çiftinin davetiyle, projeye gönüllü destek vermek amacıyla KKTC'ye gelen Payne'nin, Turnalar köyündeki çalışmasını baştan sona görüntüledi.
Türkiye haritası üzerine Atatürk portresi yapan Payne, Atatürk'ün yüzünü 6 günde tamamladı. Payne, tabloda, 20 poşet pide, 1 büyük çanta ekmek kırıntısı, 1 litre koruyucu cila ve gıda boyası kullandı. Atatürk portresi sadece pide kullanılarak yapıldı. Küçük kareler şeklinde kesilen pidelerin bazıları, alevle rengi değiştirilerek kullanıldı. Türkiye haritası ve bayrak ise ekmek kırıntısı kullanılarak tamamlandı.
Payne, daha önce tost ekmeğiyle çalışma yaptığını, pideyi ilk kez kullandığını belirterek, kızı 3-4 yaşındayken, bir gün yaptığı tostu yemediğini ve çocuğun ilgisini çekmek için, ekmeğin yanmış yüzeyini bıçakla kazıyarak ''gülen yüz'' yaptığını, böylece yedirmeye çalıştığını, ekmekle resim yapmaya ''şans eseri'' başladığını anlattı.
Sawyer ailesinden projeyi duyunca heyecanlandığını ve Atatürk portresini yapmak için İngiltere'den KKTC'ye geldiğini belirten Payne, Atatürk'le ilgili bilgisinin sorulması üzerine, Atatürk;ün Türk tarihinde kadın haklarında ve alfabede değişiklik yapan önemli bir insan olduğunu belirterek, ''Uzun yıllar önce ölmesine rağmen hala daha etkisi sürüyor. Türkiye'de saygın bir insan olduğunu biliyorum'' dedi.
Afrika'daki açlığa dikkati çekmek için ekmekle portre çalışması yapacağını da söyleyen Payne;yi KKTC;ye davet eden Neriman ve Danny Sawyer çifti de onkoloji merkezi yapımına katkı yapmaktan heyecan duyduğunu dile getirdi.
Neriman Sawyer, Lennie Payne'nin eşinin 22 yıllık arkadaşı olduğunu, düğünlerinde sağdıçlığını yaptığını belirterek, ''50 projesi''ni öğrenince, Payne'nin kampanyaya katılımını sağladıklarını söyledi. Kampanyaya destek için İngiltere'den Tottenham ve Chelsea takımlarından imzalı forma da getirdiklerini belirten Neriman Sawyer, şimdi 12 yaşında olan kızı Jessica'nın 4 yaşındayken kanser tedavisi gördüğünü ve o zaman Payne'nin kendilerine ''bu konuda bir şeyler yapmak istediği''ni söylediği, ''50
projesi''ni duyunca da gönüllü olarak KKTC'ye geldiğini anlattı.
Çocuklar için başlatılan ''50 projesi''ni görünce heyecanlandıklarını ve çocuklar için KKTC'de onkoloji hastanesi yapılmasını istediklerini, projeye ellerinden gelen her türlü katkıyı vermeye devam edeceklerini ifade eden Neriman Sawyer, kızlarının şimdi iyi olduğunu, yılda bir kez kontrolden geçtiğini, o kontrolü ülkelerinde yaptırmak istediklerini kaydetti.
İngiltere'den kesin dönüş yaptıklarını, eşinin Fransa'ya yerleşmek istediğini, ancak çocukları için KKTC'ye geldiklerini ve Girne bölgesinde İngiliz arkadaşları olmasına rağmen Turnalar köyüne yerleştiklerini dile getiren Neriman Sawyer, eşinin, çocuklarının köyde Türk arkadaşları ile kaynaşarak yetişmesini istediğini söyledi.
Danny Sawyer de, projeye katkıda bulunmanın kendisi için çok önemli olduğunu ve gurur duyduğunu belirterek, onkoloji hastanesi açılınca ilk kendisinin ziyaret edeceğini ifade edip, duyarlı kişilere projeye destek verme çağrısında bulundu.

Atatürk portresi bakana teslim edildi

Bu arada Lennie Payne;nin, KKTC'de çocuk onkoloji merkezinin yapımına katkı amacıyla düzenlenen ''50 projesi'' kampanyası kapsamında, pideden yaptığı Atatürk tablosu, KKTC Milli Eğitim, Gençlik ve Spor Bakanı Kemal Dürüst'e teslim edildi.
Lennie Payne, ''Bana böyle bir şans tanındığı için teşekkür ederim. Türk büyüğü Atatürk'ün portresini yapmak çok gurur verici'' diye konuştu. Bakan Kemal Dürüst de ''Bugün burada, son derce anlamlı son derece özellikli, pek sık karşılaşmadığımız kutsal bir olayla karşı karşıyayız'' ifadesini kullanarak, ''saygın sanatçı Lennie Payne''nin güzel bir çalışma yaptığını, Payne'yi bu çalışmaya, duyarlı bir ailenin sevk ettiğini, bu konuda Bakanlığının ilgili daire müdürlerinin de gayreti olduğunu belirtti.
''Bizim için son derece önemli olan Ulu Önder Atatürk'ü çalışmış olmasından dolayı teşekkür ediyorum'' diyen Dürüst, bunun, çocuk onkolojisi kurulması yönünde başlatılan çalışmalara katkı olduğunu söyledi.
Payne;ye KKTC halkı adına teşekkür eden Dürüst, ''Bu çok anlamlı bir katkıdır'' dedi. Başka bir milletin mensubu olan Payne'nin bu çalışmasının ''çok büyük olay'' olduğunu ifade eden Dürüst, Kıbrıslı Türk aileye de duyarlılığından dolayı ve onkoloji hastanesinin yapımına maddi manevi katkı koyan herkese teşekkür etti.
KKTC Milli Milli Eğitim ve Gençlik ve Spor Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ile işbirliği halinde, KKTC'de bu yıl temeli atılacak çocuk onkoloji merkezinin yapımına katkı amacıyla '' 50 projesi'' kampanyası düzenledi. Kampanya kapsamında dünyaca tanınan spor kulüplerinden ve ünlülerden imzalı eşyalar KKTC'ye gönderildi. Ayrıca toplanacak imzalı ürünler, düzenlenecek açık artırma ile satılarak, Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi yerleşkesinde yapılacak onkoloji hastanesinin çocuk onkoloji biriminin yapılmasına katkı sağlanacak.