HESABI HÂLÂ YAPILIYOR

Pi sayısının tam olarak hesaplanmasına ilişkin araştırmalar, süper bilgisayarlarla devam ediyor. Pi sayısının, 2002 yılında Tokyo Üniversitesinde süper bilgisayar ile 400 saate aşkın bir sürede 1.24 trilyon basamağa kadar hesapladığı bildirildi.

Bilim dünyasının en karmaşık ve en çok tartışılan konusu olarak bilinen “Pi” sayısının doğum günü kutlanıyor.

Araştırmaları milattan önceye dayanan ve hâlâ süper bilgisayarlarla sonu bulunmaya çalışılan ünlü matematik sabiti “Pi sayısı”nın anısına ABD"de kabul edilen “Pi Günü” için bütün dünyada etkinlikler düzenleniyor.

TOBB ETÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Matematik Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ömer Akın, yaptığı açıklamada, ünlü matematik sabiti Pi sayısı anısına kabul edilen “Pi Günü"nün Amerikan tarih formatında 3/14 olarak geçmesi dolayısıyla her yıl 14 Mart"ta kutlandığını belirtti. Bu tarihin aynı zamanda Einstein"ın doğum günü olduğunu dile getiren Akın, dünyada ilk "Pi günü" etkinliğinin de ABD"nin San Francisco şehrindeki Exploratorium Müzesi"nde 1988 yılında kutlandığını söyledi. Çemberin çevre uzunluğunun çapına bölümüyle elde edilen “pi” sayısının tarihinin M. Ö. 2000 yılına dayandığını anlatan Akın, bu tarihte Babilliler"in bütün çemberlerin çevresinin çapına bölümünün sabit bir sayıya eşit olduğunu fark ettiklerini aktardı.

Mısırlılar"ın M. Ö. 1650"de “pi” sayısını 3.165, eski Yunanda 3.162, Archimedes"in 3.10/71 ve 3.1/7 arasında, Çin ve Yunan matematikçilerin de 3.162 olarak hesapladıklarını anlatan Akın, 1436 yılında ünlü Semerkantlı Türk Matematikçi Giyasüddün Cemşid El Kaşi"nin, ilk defa pi sayısının değerini 16 ondalığa kadar hesapladığını bildirdi.

INTERNETTE PI SAYISI GEYİKLERİ

“Pi” sayısı meraklılarının geliştirdiği diyaloglar da internetin çok okunan sayfaları arasında yerini alıyor. İşte bunlardan birkaçı:

“pi” sayısı en son kaç olur?

* Vallahi abicim bunun Çin malı olanı ve orijinali var. Sen hangisinden istiyorsun?

- Yaa benim ufaklıklar daha okula başlamadılar ama pi sayısına şimdiden alışsınlar istiyorum. Çin ver fark etmez. Bozacaklar nasıl olsa.

* Sar oradan abime bir pi sayısı.

- Bunların garantisi var değil mi?

* 3.14 yıl garantili abi.

* - Pi sayısı en son kaç olur?

- Kredi kartına 6 taksit yaparız, ödemeye 3 ay sonra başlarsın.

- O zaman hemen alayım.

- Du güzel abicim depodan getirteyim ben.

Türkiye