Dünyanın en büyük petrol üreticisi Suudi Arabistan'ın bugünkü petrol fiyatını, tüketen ve üreten ülkeler için istikrarlı ve 'mükemmel' bulduğu bildirildi. Mısır'ın başkenti Kahire'de devam eden Arap Petrol İhraç Eden Ülkeler Organizasyonu (OAPEC) toplantısında konuşan Suudi Arabistan Petrol Bakanı Ali El Naimi, "Şu an için her şey çok iyi, stoklar azalıyor, fiyat mükemmel ve yatırımcılar, tüketiciler ve üreticiler çok mutlu" dedi. El Naimi ayrıca endişe edilecek bir durum olmadığını da sözlerine ekledi.

75 DOLARDA SEYREDİYOR

Petrolün varil fiyatı halen 75 dolar civarında seyrederken, bakanlar OPEC'in üretim hedeflerini değiştirmesine gerek olmadığını vurguladı. Reuters'e konuşan Cezayir Enerji ve Maden bakanı Şakib Halil, grubun petrol üretimini artırma ihtiyacı duymayacağını ve artırmaya daha uzun bir zaman olduğunu söyledi.

RAS AZUR İHALEYE ÇIKACAK

Bunun yanısıra Suudi Arabistan'ın dünyanın en büyük enerji ve su arıtma projesi olacağı tahmin edilen Ras Azur projesini yeniden ihaleye açacağı bildirildi. Projenin maliyetinin ilk tahminlere göre 6 milyar doları bulduğu ve Japon Sumitomo grubunun santrali inşa edecek ve operasyonları yürütecek konsorsiyumun başında olduğu ifade edildi.

Türkiye'nin petrol faturası 12.9 milyar dolar azaldı

Ekonomik kriz, Türkiye'nin petrol faturasını 12 milyar 876 milyon dolar azalttı. Geçen yıl Ocak-Ekim döneminde petrol ve petrol ürünleri ithalatına 25 milyar 86.6 milyon dolar ödeyen Türkiye, bu yıl aynı döneminde 12 milyar 210 milyon dolar harcadı. Türkiye'nin en büyük ithalat kalemlerinden alan petrol ve ürünleri ithalatı, Ocak-Ekim döneminde yüzde 51.3 azaldı. Geçen yıl 10 aylık dönemde dayanıklı tüketim malları ithalatı 3 milyar 93.5 milyon dolarken, bu yıl aynı dönemde yüzde 32.1'lik azalmayla 2 milyar 99.9 milyon dolara geriledi. Onu yüzde 23 azalmaya motor benzini izledi./yeni şafak