Petrol dün tam yüzde 7 oranında gerilerken 35 doların da altına indi. Fiyatlar böylece henüz temmuz ayında ulaştığı 147 dolarlık zirvesinden yüzde 76 gerilemiş oldu.

Dünü 34.93 dolardan kapatan ham petrolün varil fiyatı bugün de zayıf seyrediyor. Petrol 1 sent düşüşle 34.92 dolardan işlem gördü.

Fiyatlarda yaşanan keskin düşüşü değerlendiren analistler, ekonomik göstergelerdeki zayıflıklar, global resesyon ve talep düşüşüne bağlı olarak petrolün baş aşağı gittiğine işaret ediyor. Yakın zamanda ekonominin canlanacağına yönelik umutların giderek azaldığını belirten uzmanlar, petrol talebinin de düşük seyretmeye devam edeceğini vurguluyor.

BNP Paribas petrol analisti Harry Tchilinguirian, zayıf ekonomik görünümün 2009 ilk yarısı boyunca etkisini sürdüreceğini ve ABD, Euro Bölgesi ve Japonya'nın senkronize bir şekilde resesyonda olacağını söyledi.

Alaron Trading analisti Phil Flynn de yavaşlayan bir ekonominin tam ortasına gelindiğine işaret ederek, "Ancak aynı anda petrol stokları da zirveye çıktı. Bu nedenle petrolde olumlu düşünmek çok zor" dedi.

HÜRRİYET