Rum-İsrail ittifakının Noble Enerji ile başlattığı Akdeniz petrol hamlesinin ardından dün milli petrol şirketi Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) tarihi bir anlaşmaya imza attı. TPAO ile Royal Dutch Shell arasında Akdeniz Körfezi derin deniz ve Güneydoğu petrol aramalarına ilişkin dev bir işbirliği yapıldı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "İki taraf için bu kadar kazançlı anlaşma görmedim" ifadesini kullanırken Shell CEO'su Malcom Brinded, Türkiye ekonomisinin müthiş dinamizminden etkilendiklerini söyledi.

"KAZAN KAZAN"

Anlaşma kapsamında Akdeniz'de yapılacak tüm sondaj masraflarını Shell ödeyecek. Üretilecek petrol ilk etapta yüzde 50-50, ardından üretim artışı durumunda TPAO lehine artacak oranda paylaşılacak. Shell TPAO'ya bugüne kadar Antalya Körfezi için yapılan yaklaşık 20 milyon dolarlık sismik çalışma bedelini ve 10 milyon dolarlık imza ikramiyesini ödeyecek. Bakan Taner Yıldız, Akdeniz'de Shell gibi bir firma ile ortaklığın ayrı bir önemi olduğunu belirterek, "TPAO Akdeniz'in en önemli oyuncusu oldu" dedi. Petrol ve doğalgaz aramaları konusunda önemli şirketlerle imza atmaya devam edeceklerini kaydeden Taner Yıldız, Akdeniz'de önemli bulgulara rastlanmasını ümit ettiğini belirtti.

'DİNAMİZMDEN ETKİLENDİ M'

Shell CEO'su Malcom Brinded, Türkiye ekonomisinin müthiş dinamizminden etkilendiklerini belirterek, "Önümüzdeki yıllarda da burada olacağız. Ekonomik büyümeniz dünyadaki diğer ülkeleri imrendirecek şekilde gerçekleşiyor. Biz Türkiye'nin büyüyen enerji açığını kapatmada rol aldığımız için çok mutluyuz" diye konuştu.

RUMLARA KARŞI ATAK

Rumların Noble ile başlattığı sondaj çalışmalarına Türkiye Shell anlaşması ile yanıt verdi. 10 ülkede derin deniz aramacılığı yapan Shell'in sondaj yapacağı bölgede, deniz derinliği 2.500 metreyi aşıyor.

'İskenderun ile 8 şirket ilgileniyor'

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) Genel Müdürü Mehmet Uysal, dünya enerji devlerinin Mersin İskenderun Bölgesi ile ilgilendiklerini söyledi. Uysal, Shell ile imzalanan anlaşmanın büyük önem taşıdığını belirterek şu bilgileri verdi: "Bu ruhsat ile aralarında Exxon, Chevron, Total, Petrobras, Statoil, RWE'nin abulunduğu sekiz şirket ilgileniyordu. Ancak Shell ile anlaştık. Şimdi Mersin İskenderun Bölgesi'ndeki çalışmalarımızı yapacağız. Bu şirketler Mersin-İskenderun ruhsat ile de ilgilendiğini bize iletti. Aralıkta İskenderun Bölgesi için data roomu açacağız. Gelecek yıl nisan ya da mayısta bu alana ilişkin anlaşmayı imzalamayı hedefliyoruz."

RUM SONDAJI MEŞRU DEĞİL

Yıldız, İsrail - Rum ittifakının uluslararası hukuku netleşmemiş bir bölgede, hukuka aykırı biçimde yaptığı sondaj çalışmaların yasal olmadığını hatırlattı. Yıldız 9 Türk vatandaşını katleden İsraille ortak enerji projesi yapamayacaklarını söyledi.

SÜRMENE'DE SON VİRAJ

Karadeniz'de arama çalışmalarının tüm hızıyla devam ettiğini, Sürmene-1 kuyusunda 5 bin 500 metreye inildiğini aktaran Yıldız, "Bu pahalı bir faaliyet ama bundan aldığımız sonuçlar var, alamadığımız sonuçlar var. Her evet ve hayırın önemli olduğunu biliyoruz" dedi.

İLK SONDAJ 2014'TE

Anlaşma kapsamında 2 yıl boyunca yoğun sismik çalışmalara devam edilecek. Ardından veriler ışığında ilk sondaja 2014'te başlanacak.

Verilerin ardından 3 yıl sürecek sondaj aşamasına geçilecek.

Sismik çalışmalar sırasında operasyonun operatörlüğünü TPAO üstlenirken, belirlenen alanlarda sondajnı Shell yürütecek. Petrol bulunması durumunda ise operasyonun komutası tekrar milli petrol şirketi TPAO'ya geçecek.

Petrol bulunması durumunda ilk etapta yüzde 50-50 paylaştırılacak. Üretimin artması durumunda TPAO'nun payı belli oranlarda kademeli olarak yükselecek.

YENİ İHALELER AÇILIYOR

TPAO Genel Müdürü Mehmet Uysal, TPAO olarak Akdeniz'de hiçbir şirketle ortaklık yapmayacakmış gibi çalıştıkları ve şu an CCGVeritas'a ait sismik geminin bölgede olduğunu söyledi. Uysal, Mersin ve İskenderun Körfezleri içinde ihaleye çıkacaklarını belirterek, "Shell ve tüm şirketleri ortaklığa bekliyoruz" diye konuştu.

İLGİNÇ İDDİA

SİMERİNİ gazetesi, Rum yönetiminin Münhasır Ekonomik Bölge'deki doğalgazdan yararlanma konusunda İsrail'i beklemeye alıp, zaman içerisinde Ankara'yla işbirliği için Türkiye'ye göz kırptığını yazdı. sabah