Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Irak'taki temaslarında Türk firmalarının 85 milyon dolarlık petrol alacakları ile ilgili girişimde bulunduğunu söyledi. Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Irak'ta yapılacak yatırımların petrolle finansmanı önerisi için, 'Petrol Bakanlığı biraz daha üzerinde çalışalım demiş. Umut ediyorum sonunda imza altına alacağımız konulardan biri olacak' dedi.

YATIRIMA 10 YIL TEŞVİK

Çağlayan, Irak'taki temaslarına ilişkin dönüşte gazetecilere yaptığı değerlendirmede, Kuzey Irak'ta yatırım yapacak firmalar için 10 yıllık teşvik verildiğini, müteahhitlik sektörünün bölgede ana sektör olacağını söyledi. Çağlayan, zaman yetmediği için Kerkük'e gidemediğini, yılbaşından sonra bölgede 16 Ocak'ta yapılacak genel seçimlerin ardından Türkmenlerin yoğun yaşadığı Kerkük'e gideceğini kaydetti.

BASRA, BAĞDAT, ERBİL OLACAK

Türkiye'den bölgeye ihracatın arttığını vurgulayan Çağlayan, bir süre sonra Bağdat'ın, Basra'nın Musul'un, Erbil'in seviyesine geleceğini belirterek, Erbil'in fazlasıyla geliştiğini, alışveriş merkezleri ve fabrikaların yapılabileceğini söyledi. Türk Hava Yollarının da Erbil'e uçuş istediğini kaydeden Çağlayan, şöyle devam etti:

HER YER TÜRK PAZARI

“Erbil, 7 milyar dolardan fazla inşaat işlerinin yüzde 80'inin Türk firmalarınca yapıldığı bir yer. Nerde neye bakarsan, Türk malı. Müteahhitlik sektörümüz buradaki ana sektör olacak. 10 yıllık teşvik süresi var. Vergi alınmıyor. Turizm mutlaka gelişecek bölgede. AVM'ler mutlaka gelişecek. Eczacıbaşı Vitra Kuzey Irak'ta yatırım yapacak. Yer konusunda araştırma safhasındalar. Seramik fabrikası üzerine.”

Bir beygirlik atım oldu

Musul Başkonsolosluğu'nun açılışı sırasında Musul Valisi Ethil El Nuceyfi'nin safkan arap atı üretiminde ünlü bir aile olduğunu belirten Çağlayan, kendisine ve Bakan Davutoğlu'na birer at hediye edildiğini söyledi. Bakan Çağlayan, “Hayatımda atım olmadı. Artık oldu. Bir beygirlik at. Atın adını 'Musullu' koydum. Safkan Arap atı sakin, hızlı güçlü olurmuş. Söz verdim, 'bineceğim' dedim. Düşmemek için ders alacağım” dedi.

Türk firmaları alacaklarını istiyor

Geçmişten gelen petrol alacakları konusundaki bir soruya Bakan Çağlayan, alacağın şu anda 85 milyon dolara düştüğü yanıtını vererek, “En son ticaret bakanına gidince, Libya'dan olan alacaklarla ilgili yapılan modeli söyledim. 'Alacakları karşılıklı çıkartalım. DTM olarak petrol alacaklarının listesi yapılmış. Bazı firmalar Libya'da icra haciz işlemi yapmak zorunda kaldılar. Irak'ta da yaşansın istemiyoruz. Firmalarımızdan rica ettik. Bir noktaya kadar duracaklar. Eğer çözüm getirilmezse, el sıkışılmazsa en büyük problem yarın öbür gün Türk firmalarının başlatacağı icra işleminde olacak. Başlatırlarsa çok fazla yapacak bir şey olmayacak. Haciz petrole konabilir. Her şeye konabilir. Böyle bir işlem başlatılmış. ama eyleme dönüşmemiş” diye konuştu. Petrol alacaklarını, Türkiye'nin üçüncü ülkelerden Irak'a transferini yaptığı motorin, LPG, benzin ve kerosen ile Irak'tan Türkiye'ye getirilen fuel oil sevkıyatından kaynaklanan alacaklar oluşturuyor.

Musul: İki bahar anası

Musul'un Osmanlı'nın üç ana ticaret merkezlerinden biri olduğunu hatırlatan Çağlayan, “Atalarımız develerle ticaret yapıyordu. Biz şimdi demiryoluyla yapacağız. Bunu geliştirmek için Irak'la yapılan anlaşmalardan birisi; İskenderun, Nusaybin, El Arabiye'den getirip Musul'a bağlayacağız. Orası çok önemli bir ticaret yolu olacak” dedi. Musul'a “umulrebiayin” denildiğini anlamının da “iki bahar anası” olduğunu belirten Çağlayan, “Musul'da tarım alanında çok şeyler yapılabilir. Arapça 'iki bahar anası' olarak değerlendiriliyor. Süt ve süt ürünleri hayvancılık ve tarımla ilgili her şey yapılabilir” dedi.

Buralara İlk giden kazanır

Bakan Çağlayan, bölgeye ilk yatırım yapanların kazanacağını belirterek, oralarda maliyetlerin artık yüksek olmayacağını söyledi. Çağlayan, “Bu her zaman böyle olmuştur. Kim önce gittiyse, riski önce göze aldıysa, oralarda çok iyi yerler tutmuştur. Türk işadamları bu pazara şimdi giremezse, bundan sonra giremezler. Malım satmak için müşteri ayağına gitmek zorundayız” değerlendirmesini yaptı./yeni şafak