Haziran vadeli ham petrolün varili Nymex'te 84 sentlik yükselişle 112.29 dolardan işlem görerek 8 Nisan'dan beri en yüksek seviyeye çıktı. Fiyatlar geçtiğimiz yıl yüzde 34 artmıştı. Haziran kontratı ise bu hafta yüzde 1.9 değer kazandı.

 

Beklenenden iyi gelen şirket karlarının ekonomik toparlanmanın hız kazandığına dair güven aşılaması ve bu durumun yakıt talebini artıracağı spekülasyonuyla petrol fiyatları New York'ta dün yükseldi.

Apple'ın ikinci çeyrekte karını neredeyse iki katına çıkardığını açıklamasıyla vadeliler yüzde 0.8 yükseldi. Dolar ise euro karşısında 16 ayın en düşük seviyesine geriledi. ABD'de ham petrol stoklarının Şubat'tan beri ilk kez azaldığını gösteren veriler de petroldeki yükselişte etkili oldu.

Texas'taki Prestige Economics'in yöneticisi olan Jason Schenker, uzun bir tatil dönemine girilirken gelen haberlerin boğa piyasası yarattığını söyledi. Schenker, "Dolar zayıflamaya devam ediyor. Dün açıklanan veri de oldukça önemliydi. Genel ekonomik görünümün iyileştiği de görülüyor" diye konuştu.