Platformun Boğaz köprülerinden geçişi sırasında tören düzenlenecek. Çırağan Sarayı'nda düzenlenecek olan törene Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile Petroblas yetkilileri ve basın mensupları katılacak. Leiv Eiriksson'un 120 metre uzunluğundaki kulesi, platformun Boğaziçi ve Fatih Sultan Mehmet köprülerinin altından geçebilmesi için kesilmişti. Sinop açıklarına demirleyecek olan platform 6 bin metreye kadar sondaj yapabilecek. Platform, monte edilmesinin ardından 2010 Şubat ayı ortalarında sondaj operasyonlarına başlayacak. Operasyonun günlük maliyeti 1 milyon doları bulacak.

5 yıl kalacak

Platformun kurulduğu bölgede TPAO'ya ait ruhsat sahalarında 7 ayrı sondaj yapılması planlanıyor. Sondaj sonucunda petrole ulaşılması durumunda kuyu beton ile kaplanacak ve üretim çalışmalarına başlanacak.

TPAO yetkilileri, platformun 5 yıl kadar Karadeniz'de bulunacağına dikkat çekerken, gelişmelerden de umutlu olduklarını belirttiler. Önceki yıllarda yapılan sismik çalışmalara dayanılarak Karadeniz'de, 10 milyar varil üretilebilir petrol rezervi bulunduğu tahmin ediliyor./yeni şafak